Produkterna under namnet Symfonisk har hitintills associerats med högtalarlampor från IKEA, där möbeljätten har lanserat ett par olika modeller med både Wifi- och Sonos-stöd. Nu har IKEA bestämt sig för att ta en lite annan inriktning med sin senaste modell, som får namnet Vappeby. Här byts Wifi mot Bluetooth-stöd och istället för Sonos hittar vi integration med Spotify.

Eftersom Vappeby är en Bluetooth-högtalarlampa är det Spotify Tap som integrationen handlar om. Det innebär är att knappen som man sätter på högtalaren med, genom att hålla den intryckt i 1,5 sekunder, också fungerar för att styra Spotify på en IOS- eller Android-enhet. Efter att användaren anslutit sin telefon eller surfplatta till Vappeby via Bluetooth räcker ett knapptryck på högtalarlampan för att starta musiken. Tryck på knappen en gång till och Vappeby byter till nästa låt.

vappeby-bluetooth-hoegtalare-m-lampa-utomhus-bla__1047518_pe843417_s5_result.jpg
vappeby-bluetooth-hoegtalare-m-lampa-utomhus-bla__1047517_pe843413_s5_result.jpg
vappeby-bluetooth-speaker-lamp-outdoor-gray__1047536_pe843420_s5_result.jpg

Vappeby har också ett vred för att styra volymen och trycker man på vredet kan man pausa eller återuppta musiken. Det finns också en knapp för anslutning via Bluetooth, som på motsatta sidan matchas med ännu en för att sätta på lampan. Själva ljuskällan består av LED-belysning på 20 lumen med en färgtemperatur på 2 700 Kelvin. Ljusstyrkan är ställbar i två lägen, 100 eller 50 procent.

Högtalaren stänger av sig efter fem minuter om den inte är kopplad till en enhet, och efter 20 minuter om den är uppkopplad men ingen musik spelas. Batteriet på 7,2 Volt och 3 300 millamperetimmar ska räcka för 11 till 13 timmars användning om lampan är tänd och inställd på 50 procent ljud- och ljusstyrka. Batteriet laddas via en USB-port i botten på högatalarlampan och stöder snabbladdning på 10 watt.

Vappeby är IP65-klassad, vilket betyder kåpan är dammskyddad och spolsäker, men inte vattentät om den sänks ned i vatten. Bluetooth-kretsen är från den kinesiska tillverkaren Zhuhai Jieli Technology, men det går tyvärr inte att se vilken modell IKEA har använt. Tillverkaren har däremot släppt mycket av sin programvara på Github vid intresse.

IKEA Vappeby finns tillgänglig redan nu och har en prislapp på 699 kronor. I Sverige finns den för tillfället bara i blått, men en grå variant säljs på IKEA:s varuhus i andra delar av världen.