Till slutet av år 2022 väntas flera hårdvarunyheter på processorfronten, däribland AMD:s nästa steg i form av nästa generations Ryzen-processorer och den nya arkitekturen Zen 4, vilken blir bolagets första nya arkitektur på två år. Hittills är relativt få detaljer om arkitekturen bekräftade, även om betydligt mer är känt om plattformen. Det inkluderar bland annat sockeln AM5 samt stöd för PCI Express 5.0 och DDR5, med bakåtkompatibilitet för DDR4.

Utöver detta tas klivet ned till 5 nanometer, något som kan innebära fler antal kärnor för konsumentmodeller. Sparsam information från AMD innebär dock inte att rykteskarusellen står still, där Twitter-profilen tillika läckaren @greymon55 nu talar om att toppmodellerna får samma antal kärnor, men kliver upp i TDP-värde.

I sitt inlägg specificerar läckaren två modeller, där den 12-kärniga varianten sällskapas av 24 trådar men stannar kvar på samma TDP om 105 watt (W) som nuvarande generations toppmodeller. Detta stämmer även överens med tidigare rykten, där det talats om både 105 och 120 W. För den flaggskeppsmodell på 16 kärnor och 32 trådar som väntas ersätta nuvarande Ryzen 9 5950X talas det istället om ett TDP-värde på hela 170 W.

Det bör noteras att TDP inte nödvändigtvis motsvarar strömbudget, där exempelvis Ryzen 9 5950X specificerade 105 W innebär en strömbudget om 142 W. Det är möjligt att AMD likt Intel släpper på tyglarna för strömbudgeten och låter toppmodellen bli betydligt strömtörstigare nästa generation.

På Intels sida har framförallt "Alder Lake"-familjens toppmodell Core i9-12900K ett skyhögt effektuttag, med hela 240 W under flertrådad belastning. Förutsatt att TDP om 170 W stämmer är det inte omöjligt att även nästa flaggskepp från AMD drar iväg och landar en bit över 200 W.