Tidigare i veckan lyfte Nvidia på locket för grafikarkitekturen "Hopper" för datacenter, en högpresterande skapelse med tonvikt på maskininlärning. Mycket talar för att det blir en annan arkitektur som avlöser "Ampere" och Geforce RTX 3000-serien, nämligen "Ada Lovelace" med upp till 18 432 CUDA-kärnor hos toppmodellen. Samma toppmodell får enligt rykten också ett rejält maximalt effektuttag om 600 watt.

Nu rapporterar välrenommerade Igor's Lab fler detaljer om framtida Geforce RTX 4090, som mycket väl kan bli den strömtörstiga best som ryktet antyder. Igor Wallossek skriver att han via branschkällor fått bilder föreställande Nvidias förväntade referenskretskort för RTX 4090, där en bifogad skiss över upplägget avslöjar många egenskaper. Bland det mest konkreta finns de tolv minnesplatserna, som antyder att minnesmängden är upp till 24 GB GDDR6X – identiskt med RTX 3090.

PCB-Estimated.webp

Skiss över kretskort, som sammanfattar den information Igor Wallossek skakat fram. Bildkälla: Igor's Lab

Minneskapslar och grafikkrets omgärdas av strömmatningen fördelad över hela 24 spänningsregulatorer, något Wallossek menar gör TBP-nivåer om 600 watt möjliga. Högt effektuttag kräver också kompetent kylning. Via sina kontakter snappar Wallossek upp att Nvidia väntas lösa det med en referenskylare med tjockleken tre kortplatser, medan ytterligare tjocklek om en halv expansionsplats kan synas hos partnertillverare. Alternativet som är sluten vattenkylare diskuteras också i fabrikerna.

Hur kylarna utformas och kretskorten bestyckas är detaljer som återstår att se, men Igor Wallossek avslutar med en detalj som bådar gott inför lanseringen. Den "Ada Lovelace"-baserade AD102-kretsen ska ha samma kontaktpunkter som GA102. Därmed kan tillverkare experimentera och dimensionera kylarlösningar innan de nya grafikkretsarna blir tillgängliga, vilket minskar risken för oönskade problem i stil med de som plågade Geforce RTX 3000-serien på sina håll.

Läs mer om grafikkort: