Alienwares 34-tumsskärm AW3423DW har paneltypen QD-OLED, 175 Hz uppdateringsfrekvens och den ultrabreda upplösningen 3 440 × 1 440 pixlar och hamnade redan vid avtäckandet på många önskelistor. Specifikationerna lovar skarp bild, högt dynamiskt omfång och bra kontraster, allt till ett okej pris om knappt 18 000 kronor.

När produkten nu hamnar i händerna på diverse tekniksajter intygar de flesta att nykomlingen lever upp till förväntningarna. Nu stämmer också välrenommerade HDTVTest in i hyllningskören. I ett videoklipp sammanfattas publikationens testresultat som sju punkter, där slutsatsen är att det är marknadens bästa skärm för spel. Först i listan ligger nämnda höga kontrastförhållande, som fungerar allra bäst i mörka miljöer eftersom reflexfiltret kan driva svart mot grått.

Bra färger direkt från kartongen – i både HDR- och SDR-sammanhang – är en egenskap som får understöd av bra betraktningsvinklar och en uniform bild. HDTVTest berättar vidare om starka prestandasiffror när skärmen byter mellan svart och vitt, som tillsammans med rappa 175 Hz bidrar till att bilden inte släpar efter i snabba spel. För att kliva upp från 144 till 175 Hz krävs dock att färgdjupet sänks från 10 till 8 bitar, något som med en testbild visar mycket liten skillnad.

Avslutningsvis talar HDTVTest om OLED-teknikens inbyggda baksida som är risken för inbränningar, det vill säga att statiska element blir permanenta inslag i bilden. Här beskrivs att Alienware-skärmen inte håller kvar bilden på samma sätt som många OLED-TV, och att det därtill finns en diskret pixel-shift-funktion och en mer påträngande funktion för att motverka inbränning. Skärmen levereras därtill med 3 års garanti som täcker detta potentiella problem. Skärmen belönas med högsta möjliga betyg.

Är du spekulant på Alienware AW3423DW, eller har du kanske redan slagit till? Berätta i kommentarstråden!