Samsungs senaste skärm är ett försök att kombinera ett flertal produkter till en modern version av en media-PC, fast utan behov av en PC, även om den kan kopplas till en sådan. M8-serien som Samsung kallar den, hamnar under vad företaget kallar smarta skärmar och kan vid första anblick förväxlas med Apples Imac, till stor del på grund av designen och valet av färger.

Samsung har valt tre pastellfärger i rosa, blått och grönt, utöver ett vitt alternativ, samt ett stativ som ser ut som det lånat en hel del inspiration från vissa produkter från Apple. Till skillnad från Apples Studio Display, vars inbyggda systemkrets driver kameran, ser Samsung ut att ha dragit mer nytta av den extra hårdvaran som byggts in. Detta eftersom Samsung har installerat ett fullt operativsystem på M8-skärmarna, vilket betyder att de flesta tjänster som fungerar på företagets TV-apparater fungerar även på skärmarna.

Andra finesser som hänger med tack vare operativsystemet Tizen är Smartthings och Bixby. Utöver det har Samsung även integrerat stöd för Apple Airplay 2, Alexa, Google Duo och Assistant, samt Microsoft 365. Smartthings kräver dock en extern Zigbee-sticka för att fungera med Zigbee-enheter och Z-Wave stöd saknas i dagsläget helt. Med hjälp av inbyggt Wifi 5-stöd går det också att koppla mobilen till skärmen via skärmspegling.

Smart_Monitor_M8_PR_main1.jpg
b_S32BM801UN_004_Back1_White.jpg
b_S32BM801UN_008_Webcam-Detail_White.jpg
b_VG-STCBU2K_027_R-Perspective_White.jpg
b_S32BM801UN_011_R-Side-Down_White.jpg
b_S32BM801UN_021_Detail-Connectivity_White.jpg
b_S32BM801UN_022_Remote-Front-Button_White.jpg

M8-skärmarna är byggda runt en 32-tums VA-panel med en upplösning på 4K och stöd för HDR10+. Skärmen har en typisk ljusstyrka på 400 cd/m² och en kontrast på 3 000:1. Uppdateringsfrekvensen ligger på 60 Hz med en responstid på 4 ms. Finesser som gamer mode och ett lågt blåljus-läge för att skydda ögonen finns också som standard, samt flimmerreducering. Det ska även gå att ställa om skärmen till ett speciellt 21:9-läge, men det gör att displayen får svarta kanter upp och nertill.

Portuppsättningen är relativt ovanlig, eftersom skärmarna saknar traditionella portar som väntas finnas på en datorskärm. På baksidan hittas därmed två USB Type-C portar, varav bägge har stöd för USB 3.0 (5 Gbps). Den ena porten har även stöd Displayport Alt Mode, vilket kompletteras med en Micro HDMI-port av okänd version.

Här sitter också en 20 Volts likströmskontakt för en extern nätadapter och en av USB C-portarna kan leverera upp till 65 watt (W) över USB Power Delivery till en bärbar dator eller liknande. Under portarna sitter en joystick som används för att styra skärminställningarna och lite högre upp sitter en kontakt för den tillhörande webbkameran.

Den tillhörande webbkameran har stöd för upplösningar upp till 1080p och har inbyggd ansiktsspårning och automatisk zoom. Skärmen har också fyra högtalare inbyggda med en effekt på 10 W, samt en mikrofon. Till sist finns även stöd för Bluetooth 4.2 och en fjärrkontroll medföljer för att göra det lättare att navigera mellan applikationer.

Samsung har också tagit fram ett stativ med stöd för justering i höjdled, som medföljer som standard. Priset uppges ligga på runt 700 USD eller cirka 8 350 kronor med moms.