Till slutet av året väntas flera nya konsumentinriktade processorer från AMD, som för första gången på två år introducerar ny arkitektur och kliver över till Zen 4. Arkitekturen ska dock inte bara husera i Ryzen-processorer, något AMD gjorde gällande när de i november 2021 presenterade serverprocessorer med kodnamnet "Genoa".

Med "Genoa" utökas Epyc-familjens processorer med Zen 4-baserade modeller tillverkade på TSMC:s 5-nanometersteknik. Här står upp till 96 kärnor och 192 trådar på menyn, sällskapat av stöd för PCI Express 5.0, DDR5 och Compute Express Link (CXL). Nu letar sig ytterligare detaljer ut på webben, i prestandaresultat för ett tidigt engineering sample (ES) på Geekbench.

Skärmbild 2022-03-28 161611.jpg

Prestandaresultaten i sig är relativt intetsägande, då tidiga utvecklingsexemplar generellt sett inte presterar jämförbart med slutprodukten. Basfrekvensen landar på 1,2 GHz och vid närmare undersökning når modellen 3,4 GHz i turbofrekvens. Totalt kammar processorn hem 1 126 poäng i enkeltrådad prestanda samt 4 646 i flertrådad prestanda.

Något som är desto mer intressant är specifikationerna. Processorn, som specificeras som "AMD Eng. Sample 100-000000479-13" är testad på en plattform under namnet "Quartz" och är bestyckad med 32 kärnor och 64 trådar. Modellen ser inte ut att nyttja AMD:s 3D-V-Cache, däremot har mängden L2-cache skruvats upp rejält. Totalt har modellen 32 MB, vilket ger 1 MB per kärna och det dubbla jämfört med föregångaren "Milan".

Med Epyc "Genoa" riktar sig AMD framförallt mot segmenten Enterprise och High Performance Computing (HPC). Huruvida den ökade mängden L2-cache letar sig vidare till Zen 4-baserade Ryzen-processorer är för tidigt att utröna. Både server- och konsumentmodeller med den nya arkitekturen väntas lanseras till slutet av 2022. Till år 2023 får "Genoa" även sällskap av "Bergamo", som med den modifierade arkitekturen Zen 4C är särskilt optimerad för molnet.

Källa: Computerbase