Drivrutiner till moderna grafikkort levereras numera med ganska avancerade kontrollpaneler. Exempelvis har AMD sitt mjukvarupaket Radeon Software medan Nvidia kör på sin fristående applikation Geforce Experience, där man förutom specifika optimeringar för spel även har tillgång till inspelning, streaming och överklockningsfunktioner direkt i gränssnittet. Intel vill inte vara sämre på den fronten och introducerar nu kontrollpanelen Arc Control för sina nya grafikkort i Arc-familjen.

arc_control_1.jpg

Den nya kontrollpanelen är tillgänglig antingen från skrivbordsmiljön eller som ett overlay vid spelande, där den sistnämnda är åtkomlig via kortkommandot ALT-I. I själva gränssnittet syns först och främst en funktion för automatisk nedladdning och installation av nya drivrutiner samt möjligheter att schemalägga installationen till ett senare tillfälle.

arc_control_2.jpg

Nästa flik i ordningen styr inställningar för specifika speltitlar, där mjukvaran känner av vilka spel som är installerade på systemet. Här finns det möjligheter att för varje individuell speltitel ställa in exempelvis skärpefilter, forcera vertikal synkronisering eller välja specifika inställningar för kantutjämning eller anisotropisk filtrering. Dessa inställningar går även att ställa in globalt.

arc_control_3.jpg

Därutöver finns det en flik som presenterar statistik för grafikkortet, däribland klockfrekvenser, effektuttag och temperaturer. Denna statistik går även att få som ett overlay inuti spelet med hjälp av kortkommandot ALT-O. Under denna flik får man även tillgång till överklockningsfunktioner, vilket inkluderar frekvens- och spänningsjustering samt möjlighet att påverka kortets fläktkurva.

arc_control_4.jpg

Den sista fliken "Studio" täcker funktionalitet för inspelning och spelstreaming direkt från gränssnittet. Här finns även finesser som påminner om de Nvidia har implementerat i sin mjukvara Broadcast, där man exempelvis kan skapa en virtuell green screen för att plocka bort eller ändra bakgrunden från bilden som tas upp av ens webbkamera.

Slutligen delar Intel ut en inte så subtil känga till Nvidia, vars mjukvara Geforce Experience kräver att användaren registrerar sig för att använda den. Arc Control kan, likt AMD:s Radeon Software, användas helt utan inloggning. Den som väljer att dela med sig av sin mailadress med Intel har dock möjlighet att medverka i utlottning av spel.

Intel Graphics Driver 30.0.101.1325 med den nya kontrollpanelen Arc Control finns för nedladdning från Intels webbplats. Drivrutinen fungerar endast med de nylanserade grafiklösningarna Arc A370M och A350M samt den integrerade grafikkretsen Iris Xe från 12:e generationens Core-processorer med kodnamn "Alder Lake" för bärbara datorer.