Dells Ultrasharp 30 var en otroligt populär skärm på sin tid och nu har Dell bestämt sig för att återuppliva modellen, fast i modern tappning. Den nya modellen heter UltraSharp U3023E och får behålla samma upplösning om 2 560 × 1 600 pixlar som sina föregångare, i ett 16:10 format.

Skärmpanelen är av IPS-typ med en ljusstyrka på 400 cd/m², en kontrast på 1000:1 och stöd för 100 procent av färgomfånget sRGB och 95 procent av DCI-P3. Panelen har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz och en responstid på 8 millisekunder, vilket betyder att det här är en skärm främst tänkt för kontoret.

Vad som gör att Dells U3023E står ut lite extra är att den har en mängd olika uppkopplingsalternativ och ett flertal utöver det vanliga, även om många är typiska för Dell-skärmar. Till att börja med finns det en HDMI 1.4, en Displayport 1.4 och en USB Type-C. Den sistnämnda har stöd för DP Alt Mode och USB Power Delivery med upp till 95 watt strömförsörjning till en inkopplad bärbar dator eller liknande. En utgång för Displayport finns också, för vidarekoppling till en sekundär skärm.

monitor-u3023e-gallery-1.jpg
monitor-u3023e-gallery-5 kopiera.jpg
monitor-u3023e-gallery-6 kopiera.jpg

Vidare finns det ytterligare en USB Type-C in, en USB Type-C ut och fyra USB Type-A ut, samtliga med stöd för USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps). Dell har också utrustat skärmen med ett nätverksuttag, men nämner inte vilken hastighet som stöds, samt ett 3,5 mm-uttag för ljud till analoga högtalare, eftersom skärmen inte har inbyggda högtalare. Däremot säljer Dell en soundbar som tillbehör som kan monteras på nedre delen av skärmen.

Utöver alla nya finesser har Dell fräschat upp designen av U3023E jämfört med de tidigare Ultrasharp 30-modellerna. Den har fått både en smäckrare infattning och profil, samt ett modernare ställ, även om de ljusare färgerna kanske inte faller alla användare i smaken.

Prismässigt ligger U3023E förhållandevis högt, även med tanke på vad man får för pengarna, eftersom Dell har satt ordinarie prislappen i sin svenska webbutik på 10 815 kronor. För tillfället är priset nedsatt till drygt 8 650 kronor, vilket ovanligt nog ger ett lägre pris i Sverige jämfört med Dells pris för samma modell i USA.

Har eller hade du en äldre Ultrasharp 30 när det begav sig? Är du sugen på att investera i en ny? Dela med dig i tråden!