Utvecklingen från enkel knapptelefon till fullfjädrad dator i fickformat har gått snabbt, och dagens smarta telefoner har bred funktionalitet och hög prestanda i ett kompakt format. De tekniska framstegen kommer dock inte utan baksida. En följd av litenheten och strävan mot vattenresistenta enheter är att paketen av glas och metall är svåra att reparera, vilket även gäller enklare ingrepp som att byta ett uttjänt batteri.

Miljöaspekter och rörelser som Right to repair har på senare tid hörsammats av flera teknikjättar, där exempelvis Apple och Microsoft samarbetar med reparationsföretaget Ifixit för att tillhandahålla verktyg, reservdelar och instruktioner. Nu meddelar Samsung att de hoppar på tåget, vilket också innebär ett partnerskap med Ifixit. Inledningsvis gäller detta endast den amerikanska marknaden, och framtiden får utvisa om det utökas till fler regioner.

På sin webbplats lovar den koreanska telefonjätten att "de mest populära Galaxy-enheterna" framgent kan repareras av kunder. Först ut blir telefonfamiljerna Galaxy S20 och Galaxy S21, medan surfplattan Galaxy S7 Plus följer till sommaren. Företaget meddelar att kunder kommer att få tillgång till officiella reservdelar, reparationsverktyg samt steg-för-steg-instruktioner, framtagna i samarbete med Ifixit.

Samsung förtydligar vidare att det är laddningsportar, glasbaksidor och skärmmoduler med inbyggda batterier som står först på listan över utbytbara delar. De gamla komponenterna kan sedan skickas tillbaka till Samsung för återvinning. Ifixit meddelar att de inom några veckor publicerar instruktionerna för Galaxy S21-telefoner samt att uppföljande Galaxy S22-familjen får samma behandling inom kort. Reperationsupplägget ska framöver utökas till fler enheter.

Läs om fler steg i rätt riktning: