Under året väntas Nvidia följa upp datacenterarkitekturen "Hopper" med konsumentinriktade "Ada Lovelace", där rykten talar för nära en dubblering i antal CUDA-kärnor och tillverknings på TSMC:s 5 nanometer. Merparten av de tidiga uppgifterna gäller dock effektuttag för den kommande grafikkortsfamiljen i allmänhet, och den framtida toppmodellen Geforce RTX 4090 i synnerhet.

Test: Nvidia Geforce RTX 3090 Ti – snabbt, dyrt och läskigt effekttörstigt

Det är ingen rolig läsning för den som har ett chassi med begränsat luftflöde, eller ett nätaggregat under kilowatt-klassen. 600 watt är siffran som är på tapeten, en nivå som inte bedöms vara orimlig med tanke på exempelvis Geforce RTX 3090 Ti med effektuttag om 450 watt. Nu pekar gapande komponentplatser hos just RTX 3090 Ti-kretskort mot att framtida modeller verkligen passerar 450 watt-strecket.

Välrenommerade Igor Wallossek rapporterade nyligen att den vassaste "Ampere"-grafikkretsen GA102 får samma kontaktpunkter som "Ada Lovelace"-baserade AD102. På så sätt kan tredjepartstillverkare konstruera kylare och kretskort som håller måttet redan innan den faktiska kretsen finns att tillgå. Under skalet på flera Geforce RTX 3090 Ti-grafikkort saknas spänningsregulatorer och till och med 16-pinskontakter, vilket antyder att tillverkarna nyttjar dessa kort som testplattform.

Kretskort från tillverkare som MSI, Zotac samt EVGA har utrymme för extra komponenter, och detsamma gäller Nvidias V-formade Founders Edition-dito. I ett inlägg på Twitter förtydligar användaren "ghost_motley" med bilder och visar vilka komponenter som tillverkarna inte finner nödvändiga för att möta effektuttag på mesiga 450 watt. Hos ett Zotac- respektive ett EVGA-signerat kretskort saknas som nämnt en 16-pinskontakt, som ger en fingervisning på att effekttaket höjs.

Hur mycket spelrum har ditt chassi och nätaggregat för grafikkortet? Måste du byta ut båda delar för att klara 600 watt? Dela med dig i kommentarstråden!