Sommaren 2020 presenterade Nvidia sin avsikt att förvärva ARM, men efter protester från företag och konkurrensmyndigheter avslutades jätteaffären tidigare i år. ARM står för design och licensiering av en stor del av världens kretsar, varför en enskild ägare kan vara problematiskt. Klart står i alla fall att den nuvarande ägaren Softbank vill avyttra ARM, och plan B är att göra detta via börsintroduktion.

Nu rapporteras att minnestillverkaren SK Hynix undersöker möjligheterna att köpa ARM tillsammans med andra aktörer, en idé som bolaget delade under ett investerarmöte i veckan. Att förvärva en del i ARM är dock inget nytt påfund, och jättar som Samsung, Qualcomm, TSMC och Foxconn har tidigare visat intresse. Huruvida dessa företag fortfarande är intresserade är oklart.

We are reviewing possibly forming a consortium, together with strategic partners, to jointly acquire [Arm]. I don't believe Arm is a company that could be bought by one company. [...] I want to buy Arm, if not entirely. It doesn't have to be buying a majority of its shares to be able to control the company – Park Jung-ho, SK Hynix

I samtal med den koreanska nyhetssajten Yonhap News Agency förklarar SK Hynix vice ordförande, Park Jung-ho, att de tittar på att skapa ett konsortium med "strategiska partner" för att genomföra köpet. Han berättar vidare att han inte anser att ett ensamt företag bör äga ARM, och att det heller inte är nödvändigt att äga en majoritetsandel för att kontrollera företaget.

Det återstår att se vilka företag som SK Hynix kan tänka sig att samäga ARM med, men också om planerna någonsin lämnar idéstadiet. Trots Nvidias löften om att fortsatt låta intresserade företag licensiera kretsar, möttes förvärvet av tummen ned från konkurrensmyndigheter. Det går endast att spekulera i om ett SK Hynix-komponerat konsortium ämnar behålla samma affärsmodell samt om myndigheter släpper igenom ett sådant.

Läs mer om ARM: