I samband med att AMD lanserar nästa generations processorer med arkitekturen Zen 4 väntar även en ny sockel i form av AM5. Ett sockelbyte innebär ofta att kompatibilitet bryts inte bara med äldre processorer, utan även kylare. Här har AMD sedan tidigare utlovat full kompatibilitet med kylare som stöder AM4, något som nu visar sig stämma åtminstone för entusiastfavoriten Noctuas sortiment.

På sin webbplats har Noctua nu förklarat att alla kylare och monteringsanordningar för AM4 fungerar även till AM5, med undantag för kylaren NH-L9a-AM4. Detta då alla utom just den är konstruerade för att passa med mått och placering av monteringshålen på täckplåten till AM4 standardutförande. Eftersom att den täckplåten blir identisk med AM5 passar de därmed även där.

In short, all Noctua coolers and mounting kits that support AM4 are upwards compatible with socket AM5, except the NH-L9a-AM4 and the NM-AM4-L9aL9i.All Noctua AM4 mountings except the ones of the NH-L9a-AM4 and the NM-AM4-L9aL9i attach to the threads of the standard AM4 stock backplate. Since these backplate threads and their pattern are identical on AM4 and AM5, our AM4 mountings that attach to the standard AMD backplate also support AM5. – Noctua

Noctua tillägger även att alla kylare som införskaffats efter januari 2019 är direkt kompatibla med existerande monteringsanordningar. Det betyder att användare som vill behålla exempelvis sin NH-D15 kan flytta över den utan att behöva införskaffa extra delar, om de väljer att uppgradera till AM5 när det beger sig. De existerande monteringspaketen NM-AM4 och NM-AM4-UxS kan även användas till kylare köpta innan 2019.

En komplett lista över alla modeller och vilka socklar de är kompatibla med finns på Noctuas webbplats. De två modeller som inte är kompatibla har särskilda täckplåtar, vilka Noctua arbetar på att ersätta med en kompatibel variant. Det talar för att även kylare från andra tillverkare blir kompatibla utan större problem, förutsatt att en modifierad täckplåt inte används.

Går du i tankarna på att uppgradera till en processor med AM5-sockel och tänker du i så fall låta den ärva din befintliga kylare om möjligt?