De senaste åren har 3D-skrivare gått från att vara både dyra och inte alltid de mest användarvänliga produkterna, till både mer lättsmälta prislappar och kunskapskrav. Att faktiskt skriva ut saker kan dock vara en långdragen process på flera timmar, beroende på hur avancerad och stor utskrift det rör sig om. Nu ger sig Anker på att göra processen snabbare med 3D-skrivaren Ankermake M5.

Skrivaren får premiär via Kickstarter och ska enligt Anker göra 3D-utskrifter både smartare och snabbare. Modellen når hastigheter om 250 mm/s med acceleration i upp till 2 500 mm/s2, vilket uppges vara 5 gånger snabbare än andra toppmodeller. Det ska reducera tiden för utskrifter med upp till 70 procent.

anker3d.jpg

Hemligheten bakom de betydligt högre hastigheterna ska enligt Anker vara en kombination av förbättringar hos motorn som flyttar bädden och en mer stabil konstruktion i allmänhet. Därtill tar skrivaren hjälp av algoritmer för förbättra precisionen, tillsammans med artificiell intelligens som aktivt analyserar utskriften genom en kamera och jämför det med originaldesignen för att undvika felsteg.

Skärmbild 2022-04-07 145819.jpg

Munstycket kan som högst värmas till 260°C och skrivaren är kompatibel med flera olika sorters filament, däribland PLA, PETG och ABS. Utöver det har bädden automatisk justering av höjd och positionering och kan värmas till max 100°C.

Enligt Anker ska 3D-skrivaren därtill vara enkel att använda och har en medföljande applikation. Genom den kan användare bevaka utskriften genom den inbyggda kameran, få notifikationer för eventuella felmeddelanden. Applikationen ska även kunna fota och spela in videoklipp från pågående utskrifter.

För tillfället finns Ankermake M5 endast via Kickstarter, där målet är att samla ihop motsvarande strax under 500 000 kronor. För den som väljer att bidra med motsvarande drygt 7 000 kronor inklusive moms ingår en 3D-skrivare, en verktygslåda och filament.

Har du en 3D-skrivare och hur ofta används den?