För användare med behov av riktigt många kärnor och extra minneskanaler erbjuder både AMD och Intel entusiastplattformar (eng. High-End Desktop, HEDT) där egenskaper från konsument- och serversegmentet möts. Intels HEDT-plattform är fortfarande baserad på den i dagens mått mätt åldrade arkitekturen Skylake, kombinerat med sockel LGA 2066 och styrkrets X299 från 2017.

Nu ser en uppdatering till Intels HEDT-utbud vara nära förestående. I uppdateringsloggar till senaste betaversionen av AIDA64 framgår att programvaran fått preliminärt stöd för en plattform med kodnamnet "Alder Lake-X". Intel har sedan 2017 använt X-suffix för att särskilja HEDT-modeller, vilket antyder att 2019 års upplaga "Cascade Lake-X" snart kan få en ersättare.

Något mer konkret än kodnamnet framgår inte. Det är möjligt att "Alder Lake-X" är en konsumentinriktad variant av serversegmentets "Sapphire Rapids", som i fullskaligt utförande ska levereras med upp till 56 kärnor och 112 trådar med arkitekturen Golden Cove. Nyttjas endast Golden Cove-kärnor återvänder även stöd för instruktionsuppsättningen AVX-512, något Intel inaktiverat i Core 12000-serien till följd av dess hybriddesign.

Det stämmer även överens med tidigare uppgifter, som gjort gällande att en ny plattform till kraftfulla arbetsdatorer baserad på specifikt "Sapphire Rapids" sjösätts andra kvartalet 2022, tillsammans med styrkretsen W790. Därtill skymtades planer på styrkretsen X699 under sensommaren 2021. Om det är detta som nu benämns som "Alder Lake-X" återstår att se.

Källa: Tom's Hardware

Inom vilken kategori faller processorplattformen i din stationära dator?