Processorer för både server- och konsumentbruk utökas årligen med fler och snabbare kärnor, en trend som har många år på nacken. Dessa uppgraderingar har däremot inte inneburit några större förändringar i storlek för processorerna och tillhörande socklar. Ett kvitto på det är att samma monteringshål för kylare syns från Intels Pentium 4 från 2004, till och med fjolårets "Rocket Lake".

Med AMD:s skalbara chiplet-processorer är dock storlek närmare kopplad till vad som finns under värmespridaren. Den serverorienterade Epyc-familjen och närbesläktade Ryzen Threadripper är därför rejäla pjäser, som kan bestyckas med upp till åtta aktiva kretsar med 8 kärnor stycket. Med nästa generation av Epyc ökar det högsta kärnantalet från 64 till 96, och nu visar bilder att processorerna med kodnamn "Genoa" växer till nära komiska dimensioner.

videocardz genoa backside.jpg

Bildkälla: Videocardz

videocardz genoa front.jpg

Bildkälla: Videocardz

Flera aktörer står bakom de färska bilderna, där Videocardz publicerar bild av en "Genoa"-processor. Genom kontaktplattorna på undersidan löper avdelande streck, som resulterar i fyra zoner – dubbelt upp ställt mot dagens Epyc-modeller. Kontaktplattorna är totalt 6 096 till antalet, vilka möts av lika många stift i sockeln SP5. Antalet kontaktplattor och -stift kan jämföras med nu aktuella SP3, som stannar på 4 094.

950pro genoa socket.jpg

Bildkälla: "111alan" från Servethehome

En användare från forumet Servethehome (via Twitter-användaren "950pro") presenterar bilderna av den senare, där instruktioner på sockelns täcklock visar att AMD fortsätter med samma monteringslösning som tidigare. Detta innebär att processorn placeras på en skena för att sedan fällas över sockeln, där den slutligen skruvas på plats. Bredvid sockeln syns tolv primärminnesplatser, vilket antyder att "Genoa" får stöd för tolv DDR5-minneskanaler, upp från åtta DDR4-kanaler hos färska "Milan-X".

Med "Genoa" tar Epyc-familjen klivet över till Zen 4-arkitekturen tillverkad på TSMC:s 5 nanometer, och enligt uppgift följer utvecklingen AMD:s tidsplan. Detta innebär innebär skarp lansering mot slutet av året. Upp till 96 kärnor och 192 trådar är det som ser ut att stå på menyn. Huruvida den stora sockeln och höga kärnantalet framöver spiller över till Ryzen Threadripper får framtiden utvisa.

Uppdatering 2022-04-09 19:10

Genoa 12chiplet.jpg

Bildkälla: Chiphell via Videocardz

På det kinesiska forumet Chiphell poserar en Epyc "Genoa"-processor framför kameran utan värmespridare. Bilden visar en imponerande men väntad konfiguration av tolv CCD-kretsar. De tolv är monterade i grupper om tre och i mitten finns I/O-kretsen, som sannolikt är tillverkad på en mindre transistortät nod. Tilläggas kan att den koncentrerade placeringen av kretsarna innebär stora avstånd till kanterna av värmespridaren, men om det medför problem för värmeavledningen återstår att se.

Läs mer om kraftfulla processorer: