Uppdatering 2022-04-12 klockan 09:53:

Under måndagkvällen förtydligade Youtube att bild-i-bild-funktionen det första Twitter-inlägget talade om endast gäller Youtube TV. Funktionen återvänder därmed inte till den ordinarie Youtube-applikationen, utan fortsätter endast vara ett tillägg med Premium-tjänsten för Android-enheter.

Originalartikeln följer nedan:

Youtubes Premium-prenumeration erbjuder användare ett flertal extra funktioner, där flera är särskilt användbara på mobila enheter. Det inkluderar bland annat möjlighet att spela upp innehåll med skärmen låst och en bild-i-bild-funktion för att visa innehåll i en miniatyrspelare samtidigt som andra applikationer körs.

Det sistnämnda är sedan en tid tillbaka integrerat i IOS standardspelare för videomaterial, något som inte är fallet med Android. Eftersom att funktionen endast var tänkt för Premium-medlemmar har den inaktiverats för IOS, med möjlighet att aktivera för Premium-prenumeranter genom en betaversion. Nu har betatestet nått vägs ände, med goda nyheter för alla IOS-användare.

För tillfället har bild-i-bild inaktiverats helt, men endast tillfälligt. I ett inlägg på Twitter meddelar Youtube att funktionen ska rullas ut till samtliga användare med IOS 15 eller senare, till synes oavsett prenumerationstyp. Det innebär att även användare utan prenumeration, alternativt Premium Lite-varianten, får funktionen utan extra kostnad.

Användare med Android-enheter ser dock inte ut att få åtnjuta bild-i-bild gratis ännu, även om det finns metoder för att kringgå Premium-kravet. Det är inte klarlagt varför Youtube valt att göra funktionen gratis för IOS-användare eller om de planerar göra det gratis även för resterande användare i framtiden.