Youtube-kanalen ETA Prime bestämde sig för att de skulle testa Valves Steam Deck med ett externt grafikkort, bara för att de kunde. För att utföra testet krävdes en M.2 till PCI Express x16-adapter, eftersom Steam Deck saknar Thunderbolt-stöd. Det betydde att ETA Prime var tvungna att plocka ur SSD-enheten, vilket gjorde att de måste installera Windows 11 på ett Micro SD-kort. Spelen som testades installerades på en extern SSD inkopplad via USB Type-C, som delade en USB-hub med ett tangentbord och en mus.

Till att börja med ville ETA Prime bara testa ett Geforce GTX 1650, men de kom snabbt fram till att inga Nvidia-kort fungerade med Steam Deck och fick således byta till AMD:s grafikkort. Till slut blev det ett Radeon RX 6900 XT, men ett Radeon RX 590 och ett RX 480 provades också och bägge fungerade felfritt. Installationen av M.2-adaptern kan knappast kallas elegant, eftersom det även krävs ett nätaggregat för att grafikkortet ska fungera.

sd-1.jpg
sd-2.jpg
sd-3.jpg

Trots den minst sagt udda lösningen fungerar det hela relativt bra. ETA Prime testade fem olika spel samt 3DMark i 4K-upplösning och i de flesta fallen var det inga större problem. The Witcher 3 till exempel gick att spela i över 100 FPS och mer krävande spel som Elden Ring och Cyberpunk 2077 låg runt 40–50 FPS, medan God of War inte klarade mycket mer än 30–40 FPS. Problemet är helt enkelt att processorn inte är kraftfull nog att driva vissa spel, även i lägre upplösning.

Det är möjligt att prestandan hade varit bättre med Steam OS 3.0, men det är inte möjligt att installera på ett minneskort på ett enkelt sätt för tillfället, och därför valde ETA Prime att inte ens försöka. Ett intressant experiment om inget annat, som visar att en bättre grafikkrets i Steam Deck hade kunnat resultera i bättre prestanda. Det är potentiellt något som kan tänkas komma i en framtida version av Steam Deck, om det blir någon sådan, men då förhoppningsvis utan att processorn agerar flaskhals.