För den som är intresserad av tangentbord finns ett helt universum att utforska, som består av allt från formfaktorer och brytartyper, till nördiga detaljer om dämpning och slaglängd – allt för den perfekta fingertoppskänslan. Klassiska fullstora tangentbord har många mindre konkurrenter i exempelvis TKL- och 60 procent-format, och gemensamt för dessa är att den numeriska delen lyser med sin frånvaro.

Just formfaktorn är något som sällan kan ändras i efterhand, men det ändras när tillverkaren Mountain nu avtäcker Everest 60. Som namnet avslöjar är det en modell i 60-procentsformat, vilket översätts till kompakta yttermått om 115 × 307 millimeter och vikt om 768 gram. I amerikanskt utförande har den primära delen av det USB-anslutna tangentbordet 64 RGB-upplysta tangenter, men detta kan utökas med en kompakt numerisk modul.

Mountain Everest 60 2.jpg
Mountain everest 60.jpg

Mountain är en aktör som faller många tangentbordskonnässörer på läppen, genom fokus på dämpning, välsmorda brytare och andra entusiastdetaljer. I sann 60-procentsanda saknas bland annat funktionstangenter, men Everest 60 har en uppsättning fullstora piltangenter i nedre högra hörnet. Brytarna som används är signerade Mountain och finns i både linjärt och taktilt utförande. Dessa kan bytas ut mot kompatibla brytare med tre eller fem stift, ett byte som kan göras utan verktyg.

Den numeriska modulen kan anslutas på både höger och vänster sida av Everest 60, och även för USB Type-C-anslutningen finns tre alternativ på den övre långsidan. Botten av tangentbordet är av ABS-plast och toppen är av aluminium, medan tangenterna är så kallade double-shot PBT-plast i flera olika färgkombinationer. I skrivande stund finns inte nordisk tangentuppsättning tillgänglig, men det är inte osannolikt att detta tillkommer framöver.

Test: Mountain Everest Max – modulärt tangentbord med stora valmöjligheter

Utan numerisk modul kostar Everest 60 från 140 euro, medan färgglada tangenter och modul höjer priset till 210 euro. Prisspannet är således mellan 1 450 och 2 150 kronor inklusive moms. Leveranser inleds från den 1 maj och via bolagets webbutik kan den ovanliga tangentbordsprodukten beställas till Sverige.

Läs mer om tangentbord: