Det har endast gått ett fåtal dagar sedan AMD rullade ut den sista laddningen Ryzen-processorer för långlivade sockel AM4. Hösten år 2020 avtäckte företaget processorarkitekturen Zen 3 och det är densamma som används hos majoriteten av de färska modellerna. De flesta nykomlingarna byter viss prestanda mot lägre pris, men Ryzen 7 5800X3D siktar på maximal spelprestanda genom den nya cache-tekniken 3D V-Cache.

AMD Ryzen 7 5800X3D – spelprestanda i toppklass

Nyheter på fler fronter väntas till slutet av året, när AMD tar steget över till Zen 4-arkitekturen och AM5-sockeln med tillhörande Ryzen 7000-serie med kodnamn "Raphael". PCI Express 5.0- och DDR5-stöd står på menyn och det gör även en aning udda värmespridare samt övergång till tillverkning på TSMC:s 5-nanometersteknik. Nu antyder Twitter-användaren "9550Pro" att moderkort i mellanklassen kan släppas från start, men också att Ryzen 7000 möjligtvis kräver hög spänning.

Den gryniga bilden visar ett utsnitt från en systemsammanställning, i stil med de som syns i BIOS. Systemet i fråga använder ett MSI-signerat MAG-moderkort med styrkretsen B650, som efterträder dagens populära mellanklassmodell B550. Processorn är ett okänt utvecklingsexemplar, men det faktum att den testas med just ett B650-moderkort pekar mot att AMD inte begränsar AM5-sjösättningen till dyrare moderkort. Tilläggas bör dock att det är möjligt att AMD följer Intels "Alder Lake"-exempel med bortskalad funktionalitet hos de enklare moderkorten.

Utvecklingsexemplaret må vara okänt, men klart är att den listade spänningen om 1,532 volt i sammanhanget moderna processorer är hög. Det går dock inte att dra några slutsatser om Ryzen 7000-serien baserat på en ensam bild, eftersom det kan handla om ett överklockat system eller en högst tillfällig spik. Om spänning norr om 1,5 volt däremot visar sig vara vanligt hos Ryzen 7000 är rykten om strömtörstiga toppmodeller och höga klockfrekvenser sannolikt korrekta.

Vilken spänningsnivå är du bekväm med att köra för din processor? Dela med dig i kommentarstråden!