Intels skalbara grafikarkitektur Xe har sakta men säkert rullats ut till datacenter och som integrerad grafik, men det de allra flesta SweClockers-medlemmar väntar på är de dedikerade grafikkorten. Lanseringen har försenats vid några tillfällen, men i slutet av mars lanserade företaget de första Arc "Alchemist"-grafikkorten i form av instegsmodeller för bärbara datorer – inledningsvis endast tillgängliga i Sydkorea och i en datormodell från Samsung.

En bredare utrullning och mer kraftfulla grafikkort för bärbara väntar senare under året. Detsamma gäller enligt Intel också de som ska konkurrera med AMD och Nvidia i stationära datorer. Något exakt datum för dessa produkter är inte presenterat, men det korta videoklipp som visar Arc "Alchemist" i referensutförande avslutas med löfte om tillgänglighet under sommaren 2022. Nu pekar uppgifter mot en mer specifik tidpunkt.

Det är medlemmen "Enthusiastic Citizen" från det kinesiska sociala plattformen Bilibili som menar att Intel ser ut att skjuta fram lanseringen av Arc "Alchemist" för stationära ytterligare en gång. Tekniksajten Wccftech fångar upp medlemmens inlägg, som inleds med förklaring om att anledningen bakom den fördröjningen är okänd. Konkret uppges slutet av andra kvartalet eller början av tredje vara den nya luckan för lansering, som alltså översätts till juni eller juli.

I inlägget beskrivs vidare att Arc-familjen släpps i fyra utföranden: A770, A750, A580 samt A380. Enligt "Enthusiastic Citizen" är förstnämnda grafikkort med mest kraftfulla och med en prestandanivå i linje med Geforce RTX 3060 Ti, vilket är en bit lägre än tidigare rapporter, som snarare antytt prestanda mellan RTX 3070 Ti och Radeon RX 6700 XT. Framtiden får utvisa vilka uppgifter som är mest tillförlitliga.

Läs mer om grafikkort: