Sedan Valve började beta av kön med bokade Steam Decks för några veckor sedan och fler fått möjlighet att faktiskt betala och beställa sin enhet har den även seglat upp på Steams topplistor. En av dem är den lista som uppdateras i slutet av varje vecka, baserad på spelet eller produktens omsättning. Här har Steam Deck i flera veckor legat på en andraplats, med populära Elden Ring i topp.

Elden Rings tid på tronen är dock över, åtminstone för tillfället, då Steam Deck vid söndagens uppdatering klev om spelet och intog förstaplatsen. Att Steam Deck snabbt omsatt mer än många spel är i sig inte särskilt underligt, då enheterna har ett styckpris som börjar på motsvarande drygt 4 000 kronor och sträcker sig uppåt 7 000 kronor.

decksteamdb.png

Jämförelsevis kostar Elden Ring ungefär 600 kronor. Det krävs därmed betydligt färre Steam Deck-enheter för att nå motsvarande omsättning som miljontals exemplar av ett spel, även till nypris. Valve publicerar inte några exakta försäljningssiffror publikt och det framgår inte hur många enheter som faktiskt sålts.

Resterande titlar i listan har inte heller några färska siffror baserat på omsättning, men Elden Ring ska ha sålt över 12 miljoner exemplar de första tre veckorna, till både konsol och PC. Det är därmed möjligt att det rör sig om antal uppemot 100 000 för Steam Deck, baserat på hur många exemplar av Elden Ring som motsvarar en enhet.