I det numera stortaliga utbudet streamingtjänster är Netflix bland de äldsta och största. I årsskiftet låg Netflix antal prenumeranter på 221,84 miljoner. I slutet av årets första kvartal meddelade streamingjätten att den siffran för första gången på flera år börjat sjunka, med en förlust om cirka 200 000 prenumeranter.

Därtill förutses en ännu större förlust om två miljoner prenumeranter under årets nästa kvartal. Netflix ska nu se över flera alternativa lösningar, vilket inkluderar både åtgärder mot kontodelning och reklamalternativ.

Those who have followed Netflix know that I have been against the complexity of advertising, and a big fan of the simplicity of subscription. But as much as I am a fan of that, I am a bigger fan of consumer choice. And allowing consumers who would like to have a lower price, and are advertising-tolerant, get what they want, makes a lot of sense. – Reed Hastings, verksamhetschef på Netflix

Netflix har traditionellt inte haft någon reklam, utan satsat helt på prenumerationer. Tjänsten innehåller både licensierat innehåll och en mängd egenproducerade filmer och serier. De många stora satsningarna kostar, något streamingjätten påtalat särskilt när prishöjningar av tjänsten väckt missnöje. Under tisdagens investerarsamtal meddelade verksamhetschefen Reed Hastings att detta är något de nu ska förändra, för att uppfylla användares önskan om billigare prenumerationer.

Genom att införa reklam kan priserna på prenumerationerna reduceras, för den som är villig att acceptera reklampauser istället. Netflix ser inte ut att överväga en helt kostnadsfri modell, utan talar huvudsakligen om lägre priser. Modellen har testats bland annat av konkurrenterna HBO och Hulu, och ryktas vara på gång även till Disney+. Detta ska införas inom de kommande åren, men en exakt tidsplan saknas i nuläget.

Reklam är dock inte den enda åtgärden Netflix överväger – de vill även begränsa delning av konton mellan användare. Trots att det bryter mot tjänstens användaravtal delar närmare en tredjedel av användare sitt konto utanför det egna hushållet, något som Netflix menar bidrar till de sjunkande prenumerationssiffrorna.

För tillfället testas därför en funktion i Chile, Costa Rica och Peru som gör det möjligt att betala för att lägga till flera användare till samma konto. Kostnaden är betydligt lägre än en enskild prenumeration och motsvarar cirka 30 kronor per extra användare. Funktionen ska nu inom ett år anlända till resten av världen, för att minska streamingjättens förluster och råda bot på problem med användare som delar sina konton med varandra.

Kan du tänka dig en billigare reklamprenumeration istället för att dela ditt konto?