Marknaden för smarta prylar svämmar över av olika aktörer och standarder, något som kan ställa till det vid val av ekosystem och produkter. Bland dessa finns, eller snarare fanns, amerikanska Insteon som med ett proprietärt protokoll kombinerade trådlösa signaler över 900 MHz-bandet och tekniken powerline, som sänder nätverkssignaler över det befintliga elnätet.

Som över en natt har nu bolaget plötsligt lagt ned all verksamhet och utan förvarning lämnat användare till sitt öde med produkter som inte längre fungerar. Inställningar, scheman och fjärrstyrning av allt från smart belysning till sensorer och strömbrytare är påverkade, eftersom de molntjänster och servrar som Insteons basstation och applikation är beroende av inte längre ser ut att finnas kvar.

Bolaget har under en vecka inte besvarat någon kommunikation, supportforumet har stängts ned och information skrubbats bort från högt uppsatta chefers Linkedin-profiler. Insteons webbsida finns dock kvar, kompletterad med en kortare ursäkt där en misslyckad försäljning av bolaget och svårigheter under pandemin står till grund för nedläggningen.

Även om produkterna nu är i princip värdelösa med Insteons egen applikation går de fortfarande att använda tillsammans med bland annat Home Assistant, då Insteons protokoll klurats ut med reverse engineering sedan en tid tillbaka.

Insteon intog aldrig den svenska marknaden, men som en av Apples första partnertillverkare vid lanseringen av Homekit år 2014 har de ett stort antal användare i bland annat USA. Det ger dock en bild av de svårigheter användare kan stå inför när ett helt ekosystem läggs ned utan förvarning, något som kan bli särskilt känsligt för specifikt det smarta hemmet.

Källa: Ars Technica