LG har dominerat TV-marknaden vad det gäller OLED-paneler med deras WRGB-teknik men från och med i år finns det en ny spelare på marknaden i form av Samsung och deras QD-OLED-paneler. Paneltypen gjorde premiär i Alienwares 34-tums monitor och omnämndes som världens bästa gamingskärm av HDTVTests Vincent Theo. Dock var skärmen inte utan brister, som avsaknad av HDMI 2.1 och framförallt besvär med textrendering till följd av en ovanlig subpixelstruktur.

Nu har turen anlänt till Samsungs egen skapelse genom två TV-modeller i bolagets S95B-serie. Här erbjuds QD-OLED i 55 respektive 65 tum, där det större formatet har fått ett svenskt pris på cirka 36 000 kronor vilket är förhållandevis billigt för en ny TV-teknik i den storleken.

Då skärmarna levererats till slutkunder i USA har nu de första testerna av apparaterna börjat dyka upp framförallt på Youtube. Gemensamt bland dem alla är att modellerna höjs till skyarna vad det gäller färgåtergivning och ljusstyrka.

Dessa tester framstår mest som initiala intryck snarare än regelrätta kompletta tester, men ser ändå ut att ge en fingervisning om att Samsung verkligen lyckats med sin QD-OLED-premiär. Mer kompletta tester lyser dock ännu med sin frånvaro.

Någon tydlig djupgående genomgång av exempelvis pixelstrukturen saknas därmed fortfarande. Dock avslöjas att strukturen, precis som på Alienwares skärm, är triangelformad. Trots samma struktur är de inte helt identiska och deras TV-apparater ser ut att vara uppbyggda av fyrkantiga pixlar i enhetlig storlek snarare än skärmpanelens mer udda formade pixlar.

Är du spekulant på en TV eller datorskärm med QD-OLED?