Till hösten är det dags för flera processornyheter signerade AMD, i form av arkitekturen Zen 4 som ska husera i Ryzen 7000 "Raphael". Med den nya generationen följer även sockel AM5, PCI Express 5.0-stöd och sist men inte minst stöd för minnestypen DDR5. Det sistnämnda kan även komma att bli ensam minnestyp – åtminstone på moderkort med styrkretsar i prestandasegmentet.

Enligt källor till Tom's Hardware får moderkort i kommande X670- och B650-familjerna inte stöd för äldre standarden DDR4. Huruvida de äldre minnena hänger med till andra är dock inte känt, eftersom det ännu inte finns någon information kring vilka minnestyper Ryzen 7000-seriens minneskontroller får stöd för.

Det är möjligt att AMD väljer en full övergång till DDR5, baserat på bolagets planer att ge AM5 en lång livslängd. En annan möjlighet, förutsatt att stöd för DDR4 inkluderas, är att det endast blir tillgängligt med exempelvis enklare moderkort ur AMD:s A-serie.

I samma veva ska de även ha grävt fram mer information om själva styrkretsarna, där AMD uppges bygga vidare med en chiplet-design. Informationen härstammar från AMD-partnern Asmedia, som ska ha bekräftat designvalet. Det ska dock endast gälla X670-plattformen – resterande får ett mer traditionellt utförande.

Läs mer om Zen 4 och AM5: