Sedan CES 2022 har diskussionen om OLED-paneler åter gått varm bland entusiaster, då LG:s långa dominans utmanades i form av Samsung Displays QD-OLED-panel. Premiär för paneltypen blev i form av spelinriktade Alienwares 34-tumsmodell, vilken trots mycket goda betyg i allmänhet även mött kritik för en ovanlig subpixelstruktur och undermålig textrendering.

Förra veckan var det slutligen dags för Samsungs egen premiär, när bolagets S95B-serie anlände i butik i USA. På Youtube började första intryck och snabba tester strömma in, där merparten imponerades över både färgåtergivning och ljusstyrka. Nu har även mer ingående tester börjat leta sig ut, där bland annat HDTVTests Vincent Theo varvar beröm med en rejäl dos kritik.

Redan i titeln delas både ris och ros ut och videon inleds med en snabb genomgång av de positiva sidorna, där framförallt screen uniformity och ljusstyrka pekas ut som starka sidor. Det stegas sedan vidare till kritiken, där färgåtergivningen får sig en känga. Enligt Vincent Theo ser allt korrekt ut vid de tre standardiserade inställningarna 5, 10 och 20 procent för window size, händelsevis de tre som vanligtvis nyttjas vid tester, recensioner och skärmkalibrering.

windowsize.png

När han provar att gå utanför de parametrarna blir resultatet genast betydligt mindre korrekt sett till färgåtergivning. Han menar att färger och ljusstyrka här överdrivs rejält till den grad att bilden förlorar sin korrekthet.

And here we have the Samsung S95B just butchering the artistic intent. – Vincent Theo, HDTVTest

Han tillägger att det fortfarande kan ge ett tilltalande resultat för många, även om det i själva verket är övermättade färger och hög ljusintensitet. Detta påverkar även läget "film maker mode", något som får ytterligare en känga. De felaktiga färgerna anser han kan förstöra den tänkta känslan för en film, exempelvis genom att styra tittarens blick till fel fokuspunkter när föremål i bakgrunden förstärks på oväntade vis.

Att apparaterna kan visa en bild med överdriven ljusstyrka eller färgmättnad är förstås inget problem i sig. Däremot bör det inte vara en standardinställning och det bör gå att undvika med egna preferenser. Det som i slutändan ser riktigt illa ut i sammanhanget är att Samsungs mjukvara automatiskt detekterar vanliga testscenarion och i dessa levererar en korrekt bild.

Är det här Samsungs quack3.exe?