Google har hittills släppt två stycken developer preview-versioner av Android 13 under våren och nu är det dags för bredare test av mjukvaran. Android 13 Beta 1 har blivit tillgängligt för kompatibla enheter och går att testa på direkten.

Betamjukvaran erbjuder ändringar som lagts till i de tidigare utvecklarversionerna, som bland annat ny design på gränssnitt samt förbättrade integritetsfunktioner, men också ett par nyheter. Användare får tillgång till fler färgmöjligheter i temamenyn för att kunna sätta en mer personlig prägel på sin mjukvaruupplevelse samt bättre kontroll över mediafiler på telefonen. Till exempel kan du musikspelaren begränsas för att endast ha tillgång till ljudfiler i stället för all media, inklusive bilder och video.

Android 13 Beta 1 finns tillgänglig till kompatibla Pixel-telefoner, från Pixel 4 eller senare. Användare med kompatibla enheter kan installera operativsystemet genom att registrera sig till betaprogrammet och därefter ska telefonen få en avisering om att mjukvaran finns tillgänglig för nedladdning. Det går även att köra betan genom att ladda ner Generic System Image och köra mjukvaran via en Android-emulator.

För tillfället är det bara Googles egna Pixel-telefoner betamjukvaran kan köras på. Historiskt sett har andra tillverkare, bland annat Nokia, Oneplus och Oppo, släppt egna betaversioner av operativsystemet som går att installera på tillverkarnas olika enheter. För tillfället finns det dock ingen information om eller när det kommer ske.

Mer information om Android 13 Open Beta 1 finns på Android Developer-sidan.

Kommer du testa betaversionen, eller väntar du hellre på skarp version?