Med lansering av nästa generations grafikkort från både AMD och Nvidia väntandes till slutet av året letar sig rykten ut i en strid ström, inte minst gällande de nya grafikkortens effektuttag. Den för närvarande aktuella Geforce RTX 3000-serien omfattar redan nu flera strömtörstiga modeller, vilka kräver både kylare och nätdelar av det rejälare slaget.

Tidigare uppgifter har talat om allt mellan 600 till 800 watt (W). Nu sipprar ännu ett rykte ut genom den i Nvidia-sammanhang välrenommerade Twitter-profilen "kopite7kimi", som menar att Nvidia testar en fullfjädrad variant av grafikkretsen AD102 som kan sörpla i sig hela 900 W.

Den strömtörstiga besten ska enligt "kopite7kimi" sällskapas av 48 GB GDDR6X och strömförsörjas av dubbla 16-pinskontakter, vilka enligt 12VHPWR-standarden kan leverera upp till 600 W styck. Värt att notera är att det anges som 900 W TGP, vilket står för Total Graphics Power. Detta används vanligtvis för att beskriva vad endast grafikkretsen drar, till skillnad från Total Board Power (TBP), där även resterande komponenter räknas med.

Uppgifterna bör dock tas med flera rejäla nypor salt. Enligt "kopite7kimi" är det möjligt att testet förblir ett test, utan att resultera i någon faktisk produkt. Spekulationer inkluderar bland annat att detta är grunden till ett RTX 4090 Ti eller motsvarande, alternativt ett ny raritet i stil med tidigare Titan-korten. Huruvida det blir några 900 W och i vilket utförande återstår att se i höst.