I november 2021 tog Apples inställning till reparation av enheter en något förvånande vändning när bolaget presenterade det nya initiativet "Self Service Repair". Där säljs reservdelar och verktyg direkt till konsumenter som vill utföra enklare reparationer själva. Nu har projektets första testfas lanserats skarpt i USA, med försäljning av reservdelar till privatpersoner som vill laga telefoner i Iphone 12- och 13-serien samt tredje generationens Iphone SE.

Det som finns tillgängligt i hårdvaruväg är kamera, batteri, skärm, vibrationsmotor och högtalare. Till detta inkluderas även diverse tillbehör som skruvar och fästanordningar av olika slag, samt en uppsättning verktyg. Reparationsmanualerna finns öppet tillgängliga för vem som helst att bekanta sig med, men för att kunna beställa produkterna måste användare först ange enhetens IMEI-nummer.

Alla reparationsmanualer inleds med stycken där telefonens insida presenteras i detalj, följt av risker, varningstexter och listor över vilka tillbehör och verktyg som krävs för att genomföra reparationen. De produkter som Apple säljer är markerade med artikelnummer, men även mer generiska saker som handskar, rengöringsvätskor och sand finns med på listorna.

Skärmbild 2022-04-28 103641.jpg
Skärmbild 2022-04-28 110751.jpg

Priserna för mindre tillbehör likt skruvar, tejp och liknande kostar i de flesta fall under en dollar. För en Iphone 13 landar ett komplett paket för batteribyte på drygt 70 dollar, medan ett skärmbyte kliver upp till ungefär 270 dollar, motsvarande ungefär 3 300 kronor inklusive moms.

Skärmbild 2022-04-28 103817.jpg
Skärmbild 2022-04-28 103954.jpg

Priserna inkluderar dock inte inköp av eventuella verktyg som krävs. Apple tillhandahåller en hel del mejslar samt specialverktyg för att bland annat pressa skärmar på plats, något som enligt manualen även krävs för att korrekt montera dem. De mer avancerade varianterna går loss på mellan 200 och 300 dollar, vilket innebär att den som inte har tillgång till motsvarande verktyg eller kan hyra in sådana får en nära dubbel kostnad för flera av reparationerna.

För vissa reparationer krävs en systemåterställning för att verifiera de nya delarna, något som görs med hjälp av Apples servicesupport. Trasiga delar kan sedan skickas in till Apple för återvinning, något som fungerar lite som pant med möjlighet att tjäna in poäng att handla för.

För närvarande är tjänsten bara tillgänglig i USA och till Iphone. Apple planerar dock expandera till Europa samt M1-baserade Mac-enheter redan till slutet av år 2022.

Var köper du din reparationssand?