Prognoser kring när kretsbristens effekt avtar är både många och spridda, i takt med att både kretstillverkare och myndigheter storsatsat på att utöka kapaciteten. För entusiaster har tillgången på bland annat processorer och grafikkort förbättrats under de senaste månaderna.

Nu spår Intels VD Pat Gelsinger att bristen håller i sig längre än vad de först väntat sig, till följd av att bristsituationen nu slår mot utrustningen för kretstillverkning. I en intervju med CNBC uttrycker Gelsinger att tidigare prognoser om lättnader till år 2023 inte räknat med det och att en allmän kretsbrist kan komma att råda fram till år 2024 istället.

That’s part of the reason that we believe the overall semiconductor shortage will now drift into 2024, from our earlier estimates in 2023, just because the shortages have now hit equipment and some of those factory ramps will be more challenged. – Pat Gelsinger, VD på Intel

Tillverkaren Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML), som är världens största leverantör av utrustning och verktyg för kretstillverkning, varnade i mars för att de trots ökad produktionstakt har svårt att möta efterfrågan. Det innebär att de anläggningar som utökas och byggs just nu kan stå utan den utrustning som krävs för att få igång tillverkningen. Enligt Gelsinger sitter Intel i en bättre sits än de flesta andra, något som tillskrivs en kombination av hög intern kapacitet och antal anläggningar.