AMD är på hugget och har i samband med att de presenterade resultat för årets första kvartal även passat på att förhandsvisa ny hårdvara. Den här gången i form av detaljer om inget mindre än nästa års processorer för bärbara datorer – fastän Ryzen 6000-serien knappt har nått handeln. De två nya processorserierna är båda baserade på Zen 4-arkiteturen och går under kodnamnen "Dragon Range" och "Phoenix".

Med Dragon Range introducerar AMD en ny betydligt strömtörstigare klass processorer, där nykomlingen anges ha ett TDP-värde som börjar på som lägst 55 watt (W). Jämförelsevis har tidigare HX-modeller som högst specificerats till 45 W plus. AMD har valt att placera Dragon Range i företagets HS-serie, men antyder att de trots högre TDP-värdet blir mer energieffektiva än nuvarande generation.

Dragon Range blir därmed en del av den produktgrupp som bolaget kallar Extreme Gaming Laptop – spelfokuserade bärbara modeller med en tjocklek på 20 millimeter eller mer. Därtill uppges det röra sig om det högsta antalet kärnor, trådar och mängd cacheminne det bärbara segmentet hittills skådat. Det utlovas även stöd för DDR5 och PCI Express 5.0, men i övrigt saknas specifikationer.

amd_dragon_range.jpg

Phoenix å andra sidan landar i segmentet 35–45 W, och bör således vara den nya H-serien. Även här är det snålt när det kommer till specifikationer, men till skillnad från Dragon Range är Phoenix utformad för lite tunnare bärbara datorer där tjockleken istället är 20 millimeter eller tunnare.

PCI Express 5.0-stöd finns även här, men enligt informationen från AMD blir det LPDDR5-minne som gäller för Phoenix. Enligt tidigare Anandtech-skribenten Ian Cutress är dock val av minnesstandard ännu inte hugget i sten riktigt ännu. I ett Twitter-inlägg skriver han att han ställt frågan till AMD, som kommunicerat att de ännu inte bestämt sig. Det kan alltså vara möjligt att de väljer att tillåta både LPDDR5 och DDR5 för bägge processorserierna.

Det antas att Dragon Range och Phoenix hamnar i Ryzen 7000-serien, men AMD har inte gått ut med några officiella modellnamn ännu. Något mer exakt lanseringsdatum än 2023 finns inte heller i dagsläget, men med tanke på att AMD tidigare valt att lansera processorer för det bärbara segmenten på mässan CES, är det sannolikt att företaget kan komma att visa upp de nya modellerna i början på 2023.