För de SweClockers-medlemmar som hängt med i hårdvarusvängarna ett lite längre tag nu låter kanske namn som Future Crew och Bitboys bekanta, även om många säkert inte har hört talas om varken den ena eller andra. Future Crew var en av de mest inflytelserika grupperna på demoscenen i slutet av 80- och början på 90-talet. Några av gruppens medlemmar gick sedan ihop och grundade finska Bitboys i början på 90-talet.

Bitboys i sin tur var ett företag som utvecklade grafikkretsar och immateriella rättigheter relaterade till grafikkretsar. De kom att bli närmast ökända för grafikkorten Glaze3D, som avtäcktes år 1999 och utlovade allt från stöd för DirectX 7 och tile based rendering till spatial kantutjämning och en uppsjö andra för tiden ovanliga tekniker. Det hela gick dock i stöpet och grafikkorten letade sig aldrig ut till konsumenter. Bitboys blev sedan uppköpta av ATI, för att senare bli en del av AMD, som sedan sålde dem vidare tillsammans med Imageon till Qualcomm år 2009.

Ett par år senare drogs ett företag vid namnet Siru Innovations igång i Finland, som sedan tuffade på i lite över elva år innan Intel förvärvade dem den här veckan. Siru har fokuserat på att utveckla strömsnåla grafikkretslösningar, samt hjälpt andra företag att lösa problem relaterade till segmentet mobila grafiklösningar. Sirus grundare har hängt med från Bitboys till ATI, AMD och sedan tillsist Qualcomm och kommer nu alltså att landa hos Intel.

vp_axg_quote.jpg

Exakt vad Intel planerar att göra med Siru är inte helt klarlagt, men enligt Balaji Kanigicherla, chef över flera av Intels avdelningar, ska Siru bli en del av AXG-gruppen, vilket är en förkortning för Accelerated Computing Systems and Graphics Group. I ett officiellt Twitter-inlägg skriver Intel att Siru kommer att bidra i ett flertal olika projekt som sträcker sig från gaming till hyperscale och konceptet "Mobility as a Service" (MaaS) eller "Advanced Driver-Assistance Systems" (ADAS). Med andra ord – i stort sett alla produkter som är baserade på en grafikkrets från Intel.