Med nästa generations grafikkort från både AMD och Nvidia på ingång till årets slut haglar ryktena tätt. Den nuvarande generationen introducerade bland annat PCI Express 4.0-stöd på bred front, något som med AMD:s Radeon RX 7000-serie och arkitekturen RDNA 3 kan komma att bli PCI Express 5.0 istället.

Informationen har letat sig ut genom Twitter-användaren "Kepler_L2", som djupdykt i loggar för nästa generations drivrutiner till Linux. I en serie inlägg framgår att det som publicerats för "GFX11" tyder på att AMD planerar stöd för PCI Express 5.0 över 16 banor. GFX11 är det kodnamn som i Linux-sammanhang betecknar kommande grafikkretsen Navi 31, vilken väntas ta plats i flaggskeppet Radeon RX 7900 XT.

Varken AMD eller Nvidia har bekräftat PCI Express 5.0 till sina kommande grafikkort, även om AMD spikat övergång till den nya standarden för framtida Ryzen-processorer med sockel AM5. Nvidia har istället senast för någon vecka sedan ryktats bli kvar på PCI Express 4.0 för Geforce RTX 4000-serien, trots att de nya beräkningskorten "Hopper" anammar PCI Express 5.0 och dess högre bandbredd.

Skulle båda uppgifter visa sig stämma kan AMD:s toppmodell bli det första grafikkortet för konsumenter med stöd för PCI Express 5.0, vilket även skulle ge AMD en komplett plattform med både processorer, moderkort och grafikkort kompatibla med standarden.

Är stöd för PCI Express 5.0 något du skulle prioritera vid köp av nytt grafikkort?