Qualcomm har valt att gå en lite annan väg än företagets konkurrenter när det kommer till den trådlösa Wifi 7-standarden, och börjar direkt med högprestandalösningar som utlovar upp till 33,1 Gbps trådlös bandbredd, eller nästan tre gånger mer bandbredd än vad Broadcoms första produkter stöder. I det här fallet gäller det i bästa fall bara bandbredden mellan två enheter i ett mesh-system, eftersom det handlar om en lösning med 16-kanaler – något som aldrig kommer att implementeras i något som inte är en router eller del av ett mesh-system eller liknande.

Qualcomm lanserar fyra nya Wifi 7-plattformar med stöd för 6, 8, 12 eller 16 strömmar, där dessa är tänkta för allt från vanliga konsumentroutrar till lösningar för offentligt trådlöst nätverk eller större företagsinstallationer. Gemensamt för alla fyra plattformar är stöd för 320- och 240 MHz breda kanaler, 4K quadrature amplitude modulation (QAM), något Qualcomm kallar Multi-Link operation (MLO), samt Adaptive Interference Puncturing.

Klienter med stöd för MLO kan kombinera de olika frekvensbanden för ökad prestanda, något som Qualcomm redan har tillåtit med vissa Wifi 6-produkter. Adaptive Interference Puncturing är en lösning för att Wifi-signalen att ta sig runt begränsade störningar när bredare kanaler används, även om störningen ligger mitt i till exempel en 320 MHz-kanal.

02-npro3gen.png
04-mloop.png
05-adappunc.png
06-band2cfg.png

På hårdvarusidan har Qualcomm baserat alla de nya plattformarna kring en fyrkärnig Arm Cortex-A73-baserad processor byggd på 14 nanometer, med en klockfrekvens på 2,2 GHz. Precis som Broadcom har Qualcomm implementerat stöd för 2.5 Gbps Ethernet, men Qualcomm har valt att bygga in en switch med stöd för fyra portar i alla produkter. Samtliga produkter får också minst en 10 Gbps-port och de flesta får också stöd för minst en 5 Gbps-port. Alla fyra plattformar har också stöd för upp till fyra PCI Express 3.0-enheter, vilket betyder att det går att koppla till upp till fyra Wifi-enheter eller en extra 4G- eller 5G-radio.

Qualcomm utlovar även stöd för en jämförelsevis modern Linux-kärna, där företaget ska ha byggt sin mjukvara runt version 5.4 från 2019. Om det låter gammalt för en produkt som släpps 2022 bör det tilläggas att de flesta routrar är baserade på väldigt gamla Linux-kärnor och ofta aldrig uppdateras. Stöd för OpenWRT utlovas också, men historiskt sett har Qualcomm varit dåliga på att släppa drivrutiner för OpenWRT för många av sina produkter, vilket gör det svårt att få en väl fungerande produkt om OpenWRT används.

Produkter baserade på de nya plattformarna väntas bli tillgängliga senare i år.