Marknaden för grafikkort börjar sakta men säkert återhämta sig. Nvidias och AMD:s senaste modeller finns tillgängliga i butik och priserna dalar, även om lanseringspriserna fortfarande är en bit bort i de flesta fall. Under andra kvartalet får duon sällskap av Intels Arc "Alchemist"-grafikkort för stationärt bruk, men tidiga prestandatester pekar mot att nykomlingarna inte kommer att konkurrera i prestandatoppen.

Snart årsgamla rapporter talar om att toppmodellerna i Intels serie kan mäta sig med Geforce RTX 3070 Ti, något som ser ut att vara väl optimistiskt. I SweClockers forum föreslås och spekuleras i att Intel istället måste konkurrera med priset för att få in en fot på marknaden, men enligt Wccftech blir inte heller det fallet. Via branschkontakter rapporterar tekniksajten om lanseringsfönster och prisuppgifter för tre grafikkort, som alla landar aningen högre än jämförbara RTX 3000-modeller.

Det handlar om trion Arc A750, Arc A580 och Arc A380, som spänner från instegs- till mellanklass. Korten är sannolikt bestyckade med 448, 256 respektive 128 exekveringsenheter (EU), där förstnämnda lämnar en lucka upp till den fullskaliga grafikkretsen med 512 EU och väntad plats i ett Arc 9-kort. Wccftech menar att produkterna är jämförbara med Geforce RTX 3060, RTX 3050 samt GTX 1650, som kommer med riktpriser om 329, 249 respektive 149 USD. Intel uppges vrida upp sina riktpriser till 350, 280 samt 150 USD.

De svenska riktpriserna för Nvidia-grafikkorten översätts till ungefär 4 100, 3 100 samt 1 900 kronor inklusive moms. Intels mer högpresterande Arc "Alchemist"-alternativ är således omkring 300 kronor dyrare, medan den enklaste modellen landar på samma prisnivå. Tilläggas bör dock att Nvidias riktpriser inte alls är aktuella i handeln. Om Intel kan följa de aningen högre riktpriserna, kan faktisk prislapp därför landa ett antal hundralappar lägre än motsvarande Nvidia-modeller.

Avslutningsvis meddelar Wccftech att de tre grafikkorten presenteras någonstans under perioden 15 maj till 30 juni. Tillgänglighet för Arc A380 påstås dröja till juli, medan slutet av maj eller början av juni är preliminärt för de två syskonmodellerna. Framtiden får utvisa om det då handlar om bred tillgänglighet och om prisuppgifterna stämmer.

Tror du att Intel måste sikta på låga priser för att ta sig in på grafikkortsmarknaden?