På tisdag och onsdag amerikansk tid kommer Intel att hålla ett evenemang vid namn Intel Vision där företaget visar visa potentiella framtida produkter, men enligt Videocardz, kommer Intel också att släppa nya produkter. I det här fallet handlar det om inte mindre än åtta nya processorer i Alder Lake-HX-familjen. Baserat på informationen från Videocardz handlar det om vad som sägs vara en variant av vanliga Alder Lake-processorer som har filats ned ett par millimeter i tjocklek för att bättre platsa i bärbara datorer.

Med andra ord har Alder Lake-HX åtta prestandakärnor och åtta effektiva kärnor, samt 24 trådar och upp till 30 MB cache. Basfrekvensen hamnar någonstans mellan 2,0 och 2,5 GHz för prestandakärnorna beroende på modell, där Core i9-modellerna kan nå en turbofrekvens på hela 5 GHz. Den kanske riktigt stora nyheten här är att Intel kommer att tillåta överklocking av samtliga Alder Lake-HX-modeller, även de med Vpro stöd, men i det senare fallet med begränsningar. Även de effektiva kärnorna ska ha stöd för begränsad överklockning.

Eftersom det är omförpackade desktop-processorer det är tal om, hänger grafikdelen också med från dem och det betyder upp till 32 beräkningsenheter (EU:s), vilket alla utom en modell sägs få. Huruvida det kommer att spela någon större roll i det här segmentet är däremot oklart, eftersom det nästan är garanterat att alla maskiner som baseras på Alder Lake-HX kommer att kombineras med dedikerade grafikkretsar.

Alder Lake-HX blir också den första mobila processorfamiljen med stöd för PCI Express 5.0 och hela 16 banor kommer att stödjas. Till detta tillkommer ytterligare 20 st. PCI Express 4.0 och 12 st. PCI Express 3.0 banor. Stöd för DDR5 med XMP 3.0-profiler blir också en del av plattformen där Intel har en en ny finess vid namnet Dynamic Memory Boost. Fullt stöd för minnesöverklocking finns i samtliga processorer och Vpro modellerna har även stöd för ECC-minne.

Med tanke på specifikationerna är det kanske inte helt oväntat att bas-TDPn hamnar på 55 Watt (W), vilket inte direkt sticker ut, eftersom Intel har släppt processorer för bärbara datorer med samma TDP tidigare. Däremot är boost-TDPn på 157 W, vilket är ett nytt rekord som tyder på att komplexa lösningar för kylning kommer att krävas. Prisinformation samt vilka företag som kommer att lansera produkter kommer Intel förhoppningsvisa att meddela på tisdag eller onsdag, men det är sannolikt att prislappen på det bärbara datorerna baserade på Alder Lake-HX kommer att bli rätt saftig.