Sedan början av året har grafikkort från både AMD och Nvidia sakta börjat vända nedåt i pris, efter nära två år av både skral tillgång och priser som närmast går att beskriva som rena fantasisiffror. Både i Sverige och internationellt har det till och med börjat närma sig tillverkarnas rekommenderade priser.

Bland de som håller ögonen på prisutvecklingen är tyska 3DCenter, som med jämna mellanrum publicerar en rapport med genomsnittliga priser för Geforce RTX 3000- och Radeon RX 6000-serierna på den tyska marknaden. I den senaste framgår att priserna fortsätter sjunka, även om det ser ut att tappa fart i jämförelse med tidigare månader.

AMD-nVidia-Retail-Price-Trend-2021-2022-v7.png

Fram till april skådades pristapp som i snitt låg på över tio procentenheter per månad, något som sedan gått ned till ett snitt om fem procentenheter under april och maj. Det lämnar ett genomsnittligt pris på 7 och 14 procent över MSRP för AMD respektive Nvidia.

3DCenter skriver dock att det bör noteras att de modeller som ligger närmast riktpriser även är de med relativt höga sådana till att börja med. Grafikkort med ett mer attraktivt rekommenderat pris har högst prispåslag och drar upp det genomsnittliga priset mest. 3DCenter pekar särskilt ut Radeon RX 6700 XT, RX 6800 och RX 6800 XT samt Geforce RTX 3060, RTX 3060 Ti, RTX 3070 och RTX 3080 10 GB, som tillsammans har ett snitt på hela 22 procent över riktpris.

Sammanställningen är likt tidigare baserad på data från specifikt den tyska marknaden, vilken inte nödvändigtvis speglar den svenska. Med det sagt har liknande trender setts även i Sverige, där enstaka grafikkort närmat sig priser om 10 till 15 procent över MSRP. Sett till statistik på prisjämförelsesajterna ser situationen för grafikkort i mellansegmenten snarlik ut, med större prisförändringar för budget- och toppsegmenten.