För snart ett år sedan lyfte Valve täcket av den handhållna enheten Steam Deck, som fick många teknikentusiaster att jubla – inte minst bland SweClockers medlemmar. Till skillnad från den populära Nintendo Switch-familjen är Steam Deck en vanlig dator i ett ovanligt format, vilket ackompanjeras av skräddarsydd mjukvara och en systemkrets signerad AMD. Steam Deck är dock långt ifrån den första spelorienterade, handhållna datorn, och kinesiska Ayaneo är en välkänd aktörer på den fronten.

Nu avtäcker företaget Ayaneo 2, som på papperet slår Steam Deck-prestandan på fingrarna. Nykomlingen utrustas också med AMD-hårdvara, men här rör det sig dock om mer potenta grejer i form av den färska "Rembrandt"-processorn Ryzen 7 6800U. Detta innebär åtta kärnor enligt energieffektiva Zen 3+ i sällskap Radeon 680M, som översätts till tolv beräkningsenheter RDNA 2-grafik – 50 procent fler än de som finns hos Steam Deck.

Ayaneo 2 2.jpg

Youtube visas Ayaneo 2 vid sidan av Steam Deck, som är en bredare variant men med skärmstorlek i samma härad.

ayaneo 2 1.jpg

Därtill finns potential för att låta klockfrekvenserna gå betydligt högre för både processor- och grafikdel, med maximala nivåer om 4,7 respektive 2,2 GHz. Den fyrakärniga Zen 2-processor som finns hos Steam Deck når 3,5 GHz och grafikdelen stannar på 1,6 GHz, men tilläggas bör att Valves produkt har en strömbudget i spannet 4–15 watt. Ryzen 7 6800U har ett konfigurerbart TDP-värde mellan 15 och 28 watt, vilket antyder att Ayaneo 2 kan bli både varm och få kort batteritid.

I skrivande stund är närmare detaljer om Ayaneo 2 oklara, men bilder på Twitter och en lång direktsändning visar att det är en Windows 11-bestyckad enhet med en centralt placerad skärm och kontrolldon på sidorna. Klart är att processorn flankeras av LPDDR5-minne i 6 400 MHz, PCI Express 4.0-lagring och USB 4-anslutningar. Lanseringsdatum och prisnivå är okända, men sannolikt debuterar det bärbara kraftpaketet under året. Ayaneo skriver att produkten hamnar i flaggskeppssegmentet, något som av deras äldre produkter att döma innebär mer än 10 000 kronor.

Har du sneglat på en handhållen dator? I så fall i vilket syfte och vilken modell? Dela med dig i kommentarstråden!