Uppdatering 2022-05-17 klockan 14:34

Fredagens Dolmen-lansering blir utan Intels uppskalare. Massive Work Studio har backat från sitt tidigare uttalande, där de antydde att Intel XESS blir tillgängligt med spelet redan på fredag. På Twitter meddelar de istället att det dröjer till sommaren innan spelare kan skala upp Dolmen med den nya tekniken.

Originalartikeln följer nedan:

De senaste åren har uppskalningsalgoritmer fått en renässans i form av satsningar från grafikkortstillverkarna Nvidia och AMD, som med Deep-Learning Super Sampling (DLSS) respektive FX Super Resolution (FSR) storsatsat på både uppskalning och kantutjämning i spel. De två får nu snart sällskap av Intels Xe Super Sampling (XESS), som får premiär redan den 20 maj.

Intels XESS ska minska artefakter vid uppskalning

Det är inte Intel själva som bekräftar datumet i det här fallet, utan Massive Work Studio. I en intervju med Wccftech berättar producenten Kiev Martins att spelet Dolmen, som lanseras på fredag, inkluderar frukten av spelstudions samarbete med Intel.

I think I can tell you that everything, including the partnership with Intel, will be released in the Day One patch. – Kiev Martins, producent på Massive Work Studio

Intel har tidigare demonstrerat XESS med Dolmen, som nu bekräftas bli först ut med tekniken. XESS nyttjar likt nya FSR 2.0 en temporal uppskalning, där data från kringliggande pixlar används för att skala en lägre upplösning till en högre målupplösning. Till skillnad från FSR kombineras detta däremot med maskininlärningsbaserad super sampling, men i annorlunda form än vad Nvidia gör med DLSS.

Intel XESS använder Xe Matrix Extensions (XMX) för optimal prestanda med bolagets grafikkort i Arc-familjen. För grafikkort baserade på andra tillverkares arkitekturer samt Intels äldre grafikkort accelereras beräkningar istället med DP4a-instruktioner. Hittills har Intel tillkännagivit fem olika kvalitetslägen och att tekniken har särskilda algoritmer för att minska artefakter och eftersläpning. Hur väl XESS fungerar återstår att se på fredag, när Massive Work Studio släpper lös Dolmen.