En så kallad microdisplay är ett begrepp som används för att beskriva en typ av väldigt små paneler med hög pixeldensitet. De är generellt sett inte större än en tum i storlek och återfinns bland annat i systemkameror. Nu presenterar Emagine vad som kan vara både den största och mest högupplösta microdisplay-modellen hittills.

eMagin-Microdisplay-Comparison-1024x542.png

Bildkälla: Upload VR

Den lilla OLED-panelen mäter totalt 2,1 tum och har en upplösning på 3 600 × 4 000 pixlar samt en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Den behåller samma täta pixeldensitet som Emagines mindre paneler, något som med den större storleken skulle kunna göra de små panelerna idealiska för exempelvis VR-headset.

eMagin-4K-Microdisplay-On-Board-1536x1157.jpg

Användningsområdet är ingen slump. Till Upload VR berättar Emagines VD Andrew Sculley att panelen utvecklats tillsammans med en partner, baserat på det bolagets specifikation för skärmar till ett VR-headset i tidig designfas. Vilka Emagine arbetar med avslöjar de dock inte. På kretskortet finns dock texten "Steamboat", en ledtråd som spekuleras kunna höra samman med Valve och tidigare rykten om ett VR-projekt med kodnamn "Deckard".

Det är dock inte den enda partnern inblandad i projektet. Scully nämner även att ett annat stort företag är involverat. Både Apple och Meta har VR- och AR-planer på tapeten och har de ekonomiska muskler som Emagine saknar för att kunna massproducera produkten. Det kan dock komma att dröja, enligt Upload VR antyder Scully att några produkter som nyttjar Emagines microdisplay dröjer minst 18 månader.