Med nästa generations grafikkort nära förestående snurrar rykteskarusellen på i allt snabbare takt. Bland de som sammanställer de olika uppgifterna som letat sig ut på nätet är 3DCenter, som senast i början av maj presenterade de mest aktuella spekulationerna om AMD:s kommande RDNA 3-baserade grafikkretsar.

Inte långt efter sammanställningen publicerats på Twitter tog välkände Twitter-läckaren greymon55 till orda, med en rättelse angående minnesbussarna. Tidigare uppgifter har specificerat bland annat toppkretsen Navi 31 till samma lite tamare 256-bitars minnesbuss som återfinns på nuvarande Navi 21, något greymon55 menar är felaktigt. AMD uppges istället skruva upp detta till 384 bitar, samtidigt som Navi 32 får ett motsvarande lyft från 192 till 256 bitar.

Krets

Navi 21

Navi 31*

Tillverkningsnod

TSMC 7 nm

TSMC 5/6 nm

Arkitektur

RDNA 2

RDNA 3

Typ

Monolitisk

Multi-Chip Module (MCM)

Shader Engines

4 st.

6 st.

Arbetsgrupper (WGP)

40 st.

48 st.

Rasterenheter per arbetsgrupp

128 st.

256 st.

Beräkningsenheter

80 st.

96 st.

Kärnor

5 120 st.

12 288 st.

Minnesbuss

256-bit

384-bit

Minnestyp

GDDR6

GDDR6

Infinity Cache

128 MB

384 MB

*Specifikationer för Navi 31 är spekulativa och baserade på rykten

Det är för närvarandet inte känt vilken minneshastighet AMD siktar på. Skulle vad som väntas bli flaggskeppet RX 7900 XT få samma effektiva klockfrekvens om 18 000 MHz som nykomlingen Radeon RX 6950 XT handlar det om en teoretisk bandbredd på 864 GB/s. Detta är utan att räkna in tillskottet på 384 MB Infinity Cache, vars syfte vanligen är att kompensera för en snävare minnesbuss. Det är även möjligt att den bredare minnesbussen tyder på att AMD planerar utöka minnesmängden.

Utöver de mer tilltagna minnesbussarna tillkommer även nya rykten angående den potentiella chiplet-baserade design som spekulerats få ta plats redan i RDNA 3. Toppmodellen med Navi 31 har tidigare påståtts få chiplet-design med dubbla grafikkretsar, något som nu revideras tillbaka till en. Istället uppges AMD:s Multi-Chip Module-lösning (MCM) vara relaterad till Infinity Cache.

Med flertalet månader kvar innan lansering bör dock samtliga uppgifter tas med en näve salt, inte minst de gällande AMD:s potentiella MCM-lösningar, kring vilka det kretsar flertalet uppgifter från olika håll. I vanlig ordning har inga specifikationer bekräftats av AMD i nuläget och således kan mycket förändras innan grafikkorten väntas dyka upp i höst.