För att hålla grafikkort i både övre- och mellansegmentet svala är det ingen ovanlighet att se modeller utrustade med kylarlösningar i den rejälare storleksklassen, där de riktigt stora varianterna utan problem kan ockupera uppemot tre till fyra kortplatser. Med tilltagna kylflänsar och värmeledningsrör följer även högre vikt, något som kan resultera i att moderkort och chassi inte riktigt orkar hålla grafikkortet upprätt.

För att lösa problemet med hängande och sneda grafikkort finns en rad olika möjligheter. Den händige kan konstruera egna små ben för avlastning, eller köpa ett ställ. Den senare kategorin utökas nu med en lätt oortodox lösning från japanska Nagao Industry, som hänger upp grafikkortet i fläkten.

FS9unXNUcAMLx5F.png
5Qm6SrTXLogT3hyh8ava8d-970-80.jpg.webp

Den annorlunda konstruktionen har grävts fram av Twitter-användaren momomo_us (via Tom's Hardware). Istället för en slags pelare eller ben som avlastar trycket underifrån är detta en slags metallställning som skruvas fast i samma skruvhål som fläkten för utblås i chassits bakre del. Skruvhålen är anpassade för samma mått som fläktar i storleksklassen 120 millimeter, vilket innebär att lösningen hänger på att det är en sådan som används.

Ställningen går att justera för att passa grafikkort som storleksmässigt tar upp till fyra kortplatser, men exakt storlek ser ut att påverkas av vilken fläkt och var den monteras i det aktuella chassit. Det går även att justera ställningen i sidled och konstruktionen ser relativt diskret ut på de få bilder som finns tillgängliga.

Nackdelen är att stället i princip har samma svaga punkt som att inte använda något ställ alls. Konstruktionen utgår från den sida där grafikkortet oftast redan är stadigast monterat, vilket innebär att väldigt långa modeller potentiellt lämnas svajiga trots den extra förstärkningen.

Grafikkortsstödet ser inte ut att ha varken någon officiell prislapp eller finnas att köpa utanför Japan för närvarandet. Huruvida det annorlunda stödet letar sig ut i framtiden återstår att se.

Använder du något för att stötta upp ditt grafikkort?