Netflix streamingtjänst har levererat filmer och serier till betalande prenumeranter sedan 2007. Sedan starten har tjänsten lockat till sig fler användare och den totala siffran prenumeranter världen över ligger en bit ovanför 220 miljoner. Tillväxten har dock stagnerat en aning de senaste åren, då fler stora aktörer inom filmbranschen har äntrat streamingscenen och låst in sina filmer och serier på egna streamingtjänster.

Netflix förlorar användare – planerar åtgärder mot kontodelning

Utöver att ha nått en platå när det kommer till tillökning har det rapporterats om att Netflix tappar fler prenumeranter, men detta har till stor del handlat om nya prenumeranter som testat tjänsten ett tag och sedan gått vidare. Enligt en ny rapport från The Information har det dock visat sig att Netflix långtidsprenumeranter, som setts som trogna kunder, också börjat gå vidare i högre takt.

Rapporten pekar på att Netflix-kunder som prenumererat på tjänsten i över 3 år stod för 13 procent av uppsägningarna av abonnemang under första kvartalet 2022 – året innan stod långtidsprenumeranter för 6 procent av uppsägningarna. Totalt ska hela 3,6 miljoner prenumeranter lämnat Netflix det senaste kvartalet. Det är anmärkningsvärt sett till de senaste 5 kvartalen, som legat stabilt på cirka 2,5 miljoner uppsägningar vardera.

Utöver högre månadskostnader och fler alternativ på marknaden beror det höga tappet även på det rådande läget i världen. I samband med Rysslands attack mot Ukraina satte Netflix ned foten och stängde av tjänsten i Ryssland, vilket ledde till ett tapp på närmare en miljon användare.