Under morgonen inledde AMD Computex 2022 med planer på förbättrad prestanda i stationära datorer med nya Zen 4-arkitekturen och Ryzen 7000-serien. Det var dock inte det enda som presenterades, AMD ska även erbjuda lite uppgraderingar på den mobila fronten senare i år och blåsa liv i mellansegmentet med systemkretsen Mendocino.

Med Mendocino vill AMD erbjuda en plattform med fokus på bra batteritid, rimlig prestanda och förhållandevis lågt pris. Enligt AMD väntas dessa bärbara datorer säljas mellan 399 och 699 dollar och erbjuda en batteritid på över 10 timmar vid blandad användning. Själva systemkretsen är utrustad med Zen 2-baserad processordel med fyra kärnor och åtta trådar, tillsammans med grafikdel baserad på RDNA 2-arkitekturen.

AMD håller locket på gällande mer specifik information om grafikdelen, men för den som kikat närmre på Valves Steam Deck är det minst sagt bekanta specifikationer. Mendocino beskrivs som i princip identisk den systemkrets med kodnamn "Van Gogh" som tar plats i Valves handhållna dator.

För Van Gogh gäller RDNA 2 med åtta beräkningsenheter och klockfrekvens på 1,0–1,6 GHz, men huruvida det stämmer för Mendocino återstår att se. Med utgångspunkt i vilket prissegment AMD satsar på är det dock sannolikt att prestandan ligger på ungefär samma nivå som Valves handhållna speldator – det vill säga relativt kompetent i lägre upplösningar.

Första vågen av bärbara datorer baserade på Mendocino dyker upp under fjärde kvartalet. Bland partnertillverkare återfinns bland annat Lenovo, som redan visat en ny variant av Ideapad 1 med nya kretsen som väntas lanseras innan jul i år.