Från disketter och CD-skivor till USB-minnen och molnlagring – att på ett smidigt sätt flytta data mellan olika datorer är ett behov som hänger kvar. Med stora filer eller krav på hög överföringshastighet är molnlagring inte alltid lösningen, och särskilt inte om det finns särskilda krav på säkerheten. Nu presenterar Kingston en extern SSD-enhet som kombinerar modernt gränssnitt med säkerhetsfunktioner och ett yttre som hämtats från valfri Mission Impossible-rulle.

Nykomlingen börjar säkerhetsfokuset med det tungvrickande namnet Ironkey Vault Privacy 80 External SSD, eller VP80ES för den som föredrar akronymer. Enhetens mest utstickande egenskap är den pekskärmsbestyckade utsidan, som användaren interagerar med för att låsa upp det XTS-AES 256-bitar-krypterade innehållet. Inställningar för lösenord, automatisk låsfunktion och kryptering görs direkt på pekskärmen, oberoende av operativsystem på den UBS-anslutna datorn.

Kingston SSD1.jpeg

Kingston förklarar att SSD-innehållet kan låsas med lösenkod, alfa-numeriska lösenord med upp till 64 tecken, samt separata lösenord för användare och administratör. I sann spionfilmsanda finns också en funktion som raderar innehållet om fel lösenord skrivs in upprepade gånger. Gränsen är ställbar mellan 10 och 30 felaktiga inmatningar, och ska skydda mot så kallade brute force-attacker. VP80ES uppges även stå emot Bad USB-attacker, där angripare ansluter förprogrammerade USB-enheter för att norpa information eller ställa till med annan oreda.

Den färska SSD-enheten mäter in på 123 × 84 × 19 mm och med lagringsutrymme om 480, 960 alternativt 1 920 GB. På VP80ES finns en USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps). Kingston nöjer sig dock med överföringshastigheter en bra bit under denna teoretiska gräns, med läs- och skrivhastigheter på 250 MB/s. Trots relativt blygsamma specifikationer ser priset ut att bryta trenden, där amerikanska återförsäljare listar enheterna för cirka 450, 550 respektive 750 USD. Det återstår att se vad de svenska priserna blir och när moddare lyckas med konststycket att spela Doom på skärmen.