Skärmtekniken OLED är väletablerad bland mobila enheter och TV-apparater sedan många år tillbaka. Bland bildskärmar till datorer har det inte haft samma fotfäste, något som bland annat beror på att OLED-paneler fram till nyligen nästan uteslutande tillhandahölls av LG Display, som fokuserat på TV-marknaden.

De senaste månaderna har dock OLED börjat leta sig ut även till bildskärmar, inte minst i form av Alienwares 34-tummare med QD-OLED-panel signerad Samsung. I mars kontrade LG med sin första OLED-skärm i Ultragear-serien, men då utan ingående specifikationer och utan lanseringsdatum, något som nu följs upp med både fler detaljer och lansering om endast en månad.

Den minst sagt tilltagna skärmen mäter in på 48 tum och svävar i gränslandet mellan skärm och TV. Utöver stora mått stoltserar LG med responstid på 0,1 millisekunder och bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilken i överklockat läge kan pressas hela vägen upp till 138 Hz. Upplösningen landar på 3 840 × 2 160 pixlar och till skillnad från Alienware hoppar LG över välvd design för mer traditionell form. När det kommer till färger ska 98,5 procent av DCI-P3 uppnås. Därtill specificeras HDR10 samt kompatibilitet med Nvidia G-Sync och AMD Freesync.

Vid första anblick påminner Ultragear 48GQ900 mycket om LG:s TV-apparater i samma storlek, både utseendemässigt och specifikationsmässigt. Utöver den lite snabbare panelen skiljer den sig dock på några andra fronter, däribland anslutningsmöjlighet via Displayport och yta behandlad med LG:s egen anti-reflexbehandling.

Andra saker är dock mer TV-inspirerade, däribland den medföljande fjärrkontrollen, som enligt LG är "speciellt designad för smidigare spelsessioner". Exakt vad det betyder återstår att se. Något pris är ännu inte tillgängligt, däremot ska lansering i Europa ske i juni månad.