Medan kompakta datorchassin i SFF-segmentet har ökat i popularitet dras dessa oundvikligen med en del kompromisser i jämförelser med större modeller. Mindre lådvolym medför större svårigheter att hålla värmen hos moderna komponenter i schack samtidigt som det ofta finns snäva restriktioner kring vilka kylare och grafikkort som kan användas. Dessa två kompromisser är något Streacom vill lätta på med sitt nya chassi DA6, vilket erbjuder en helt öppen struktur.

unnamed (4).jpg

Streacom DA6 och syskonmodellen DA6 XL baseras kring en ram uppbyggd av rostfria stålrör med en ytterdiameter på 19 mm. Båda modellerna är anpassade för moderkortsformfaktorn Mini ITX, där man behöver komplettera med en PCI Express-förlängare för att ansluta ett grafikkort.

unnamed (8).jpg

Gällandes grafikkort ryms modeller med längder upp till 323 mm i DA6 medan det högre DA6 XL kan husera modeller upp till 358 mm. Tjockleken på grafikkortet kan vara upp till tre kortplatser, men då chassit är helt öppet kan man låta det sticka ut utanför ramen. Via en uppsättning medföljande monteringsramar går det att montera in ytterligare fläktar i chassina, där upp till fyra 140 mm-varianter kan ta plats på sidorna. Detta öppnar även upp för radiatormontering, med plats för modeller upp till storleksklassen 280 mm.

unnamed.jpg
unnamed (3).jpg

Den som vill montera en luftbaserad processorkylare, och hålla sig inom ramarna för chassits rörstruktur, kan klämma in modeller med en höjd på maximalt 105 mm inklusive fläkt. Precis som med grafikkortet kan man dock låta kylaren hänga utanför ramen, och då finns det inga egentliga begränsningar avseende höjden.

När det kommer till nätaggregat används liknande monteringsfästen som till eventuella fläktar eller radiatorer. Detta gör att det finns en del flexibilitet kring vilka typer av enheter som går att montera, där stöd finns för såväl ATX som SFX medan riktningen på dessa kan anpassas efter behov.

unnamed (6).jpg
unnamed (7).jpg

Sist men inte minst använder båda chassina ett modulärt system för lättåtkomliga anslutningar samt eventuella knappar. Vid leverans kommer modellerna med en modul med strömknapp samt en USB Type C-port, men totalt finns det tre platser för den typer av moduler och Streacom ämnar att erbjuda ytterligare moduler för exempelvis fler USB-portar och biometrisk inloggning.

Streacom DA6 och DA6 XL lanseras i slutet av juli med rekommenderade prislappar på 139 respektive 149 EUR. Chassina kommer att finnas tillgängliga i färgerna svart eller krom.