När Intel i höstas avtäckte Core 12000-serien "Alder Lake" debuterade en lång rad nyheter som krympt tillverkningsteknik, nya arkitekturer och stöd för PCI Express 5.0 samt DDR5-minne. I samma veva introducerades sockel LGA 1700 med nya dimensioner och kylarfästen. Kort efter lanseringen uppdagades dock att processorerna är lite extra svårkylda, och detta inte enbart till följd av högre effektuttag.

Trycket från kylarmonteringen riskerar nämligen att böja processorn, något som enligt Intel är helt normalt. En böjd värmespridare resulterar oavsett i en mindre kontaktyta, varför aktörer som Thermalright, Alphacool och Thermal Grizzly släppt monteringsramar som ska minska problemet. Tekniksajten Igor's Lab sätter nu en hemmasnickrad lösning och ramar från Alphacool och Thermal Grizzly under lupp, för att se hur de påverkar prestandan.

Monteringsramarna testas med toppmodellen Core i9-12900K med endast de mer kraftfulla P-kärnorna aktiverade. Med dessa i 5,0 GHz och i testet Prime 95 handlar det om ett konstant effektuttag om ungefär 250 watt, som leds bort med rejäla vattenkylare av både sluten och skräddarsydd typ. Radiatorstorlekar om 360–480 mm syns hos dessa, och det är tydligt att testet visar på hur stora vinsterna är med bästa möjliga kylare och vid maximal belastning.

igors.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Två av de tre kylarlösningarna är inte kompatibla med Alphacools lösning. Samtliga fungerar däremot med Thermal Grizzly-ramen och gör-det-själv-varianten, som innebär att 1 mm-distanser används för att sänka trycket. Just Thermal Grizzly-ramen är också den som gör störst skillnad, med sänkningar på 5–10 grader beroende på kylare. Runt 5 grader uppmäts med de två alternativa lösningarna – när de kombineras med skräddarsydd vattenkylning. Den slutna Corsair-kylaren ser som bäst sänkning om 0,8 grader, vilket förklaras med att även kylaren har böjd kontaktyta.

igors 2.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Slutsatsen är att Intels krökta "Alder Lake"-processorer är mer svårkylda än nödvändigt, men också att det med relativt enkla medel går att korrigera. Thermal Grizzly-ramen beskrivs som den bästa eftersom den dels fungerar med fler kylare, dels ger bäst resultat. Med en prislapp om cirka 40 euro är det dock en relativt dyr uppgradering. Den något bökigare Alphacool-bakstycket kostar 15 euro, medan den som är bekväm med att modifiera sockeln kan nå bättre resultat för några enstaka kronor.

Har du en Core 12000-processor i din dator? Har du problem med att hålla den sval? Dela med dig kommentarstråden!