Vilken webbläsare som passar bäst är en högst individuell fråga och det finns en uppsjö att välja mellan. Sedan flera år tillbaka är dock Google Chrome den mest populära och nästan hälften av världens internetanvändare uppskattas använda denna som sin primära webbläsare. Därtill använder ytterligare fler användare webbläsare baserade på samma Chromium-motor, något som visas på nytt i en sammanställning gjord av Atlas VPN.

webbläsare.png

Statistiken är baserad på Globalstats data över marknadsandelar. Det har sedan omvandlats till ett uppskattat antal användare med hjälp av Internet World Stats formel, där antalet användare delas på 100 och sedan multipliceras med varje webbläsares marknadsandel. Siffrorna avser både webbläsare till datorer samt mobila enheter.

Efter Chrome följer Apples Safari på fortsatt andraplats. I sammanställningen för april 2022 klättrar Apples variant för första gången över 1 miljard användare och blir den andra webbläsaren i världen att nå den milstolpen. Safari är till skillnad från resterande alternativ i listan endast tillgängligt till Apple-enheter, där det även kommer som förinstallerat val.

Under motsvarande sammanställning 2021 var det Mozilla Firefox som låg på tredje plats, med över 181 miljoner användare. Under det senaste året har de dock både minskat i antal användare och passerats av Microsoft Edge, som istället ser en betydande ökning från drygt 171 miljoner användare till strax över 212 miljoner användare. Firefox glider därmed ned till en fjärde plats, följt av Samsung Internet och Opera.

Det är inte bara i Atlas VPN:s sammanställning Firefox tappar. Redan i augusti 2021 låg webbläsaren på fjärde plats bland datoranvändare, enligt data från Statcounter. Att fler användare gått över till just Microsoft Edge tillskrivs dock Windows 11, där Edge är den förvalda standardwebbläsaren. Fram till nyligen var det därtill omständligt för användare att ändra inställningarna, något som uppges ha bidragit ytterligare.

Vilken webbläsare använder du till datorn respektive telefonen?