Det finns många strängar på Asus lyra, med allt från grafikkort och skärmar, till kringutrustning och datorer i sortimentet. Ett område som bolaget hittills inte äntrat är NVM Express-lagring, men i början av maj presenterades att det snart blir ändring på den saken. Asus första NVM Express-enhet SQ7 tar plats under det spelfokuserade ROG Strix-paraplyet och nu framkommer fullständiga specifikationer för produkten.

Till skillnad från de SSD-enheter som stått i fokus den senaste månaden, använder ROG Strix SQ7 inte purfärska PCI Express 5.0 utan PCI Express 4.0. Lagringskapaciteten är 1 TB med minne av staplad Triple-level cell-typ (3D TLC), med okänd mängd cacheminne i form av både DDR4- och Single-level cell-minne. Phisons minneskontroller är ytterligare en ingrediens, som ska hjälpa till att uppnå läs- och skrivhastigheter upp till 7 000 respektive 6 000 MB/s.

SQ7 1.jpg

Dessa hastigheter är inte banbrytande och läshastigheten finns exempelvis hos Samsungs 980 Pro och Western Digitals SN850, men de båda ligger 700–1 000 MB/s bakom när det gäller skrivhastighet. Seagates Firecuda 530 är en modell som är i linje med den specificerade skrivhastigheten hos ROG Strix SQ7, men som ligger aningen högre i lässammanhang. I likhet med de tre nämnda enheterna använder Asus nytillskott det vanliga M.2-formatet 2280.

Avslutningsvis nämner Asus att ROG Strix SQ7 fungerar för att utöka den interna lagringen hos Playstation 5-konsoler och självklart också för datorer med M.2-anslutningar. Bolaget listar inga uppgifter om slumpmässig läs- och skrivprestanda (IOPS), tillgänglighet eller pris. Nämnas kan dock att återförsäljaren Proshop listar produkten med okänt leveransdatum och med pris om 2 490 kronor, men tiden får utvisa om detta stämmer.